Nejčastější choroby angreštu

Mezi nejčastější choroby patří plíseň šedá a americké padlí. Víte, jak s těmito chorobami účinně bojovat? Poradíme Vám!

Větvička s pár bobulemi angreštu

Plíseň šedá u angreštu

Plíseň šedá (Botrytis cynerea) se objevuje na listech (zejména na špičkách a okrajích) angreštu. S postupem času se objevují hnědé skvrny, které se rozšiřují na celý list. Listy předčasně opadávají nebo zůstávají suché viset na větvích. Při silnějším napadení jsou zdravé listy pouze na koncích letorostů. Největší škody vznikají při napadení zrajících plodů.

V tomto období, kdy je zvýšená citlivost k infekci, dochází za příznivých podmínek, zejména u náchylných odrůd k rychlému šíření a k podstatnému snížení množství i jakosti sklizně. Velké škody také plíseň šedá způsobuje odumíráním výhonů, které následuje po infekci kůry, a to hlavně po jejím mechanickém prasknutí, ke kterému nejčastěji dochází při nadměrném tlaku mízy. Na angreštech štěpovaných na meruzalku zlatou je vstupem infekce místo, kde srůstá podnož se štěpem.

Účinné je odstranit všechny napadené části rostlin. Můžeme také použít fungicidy (přípravky na ničení plísní a hub). Botrytis si ovšem může časem vybudovat imunitu proti některým fungicidům.

Americké padlí

Americké padlí (Podosphaera mors-uvae), je houbová choroba, která pochází z Ameriky. Šíří se konidiemi, především za teplejšího počasí a vyšší vzdušné vlhkosti. Americké padlí přezimuje v pupenech a také na letorostech. Koncem května se na mladých výhoncích objevuje moučnatý povlak, který se dále šíří. Na napadené větvičce zakrňují lístky, následně zasychají nebo předčasně opadávají.

Následně se objevuje bělavý povlak. Infekce se následně šíří na bobule, které pokrývá bílým a později hnědým plsťovitým povlakem. Napadené bobule nezrají a sesychají. Pozor! Konzumace napadených plodů může mít zdravotní následky.

Účinnou prevencí je sázení rezistentních (odolných) odrůd angreštu v dostatečné vzdálenosti od sebe. Vliv může mít také pravidelné prořezávání korunky stromu. Na napadené angrešty americkým padlím můžete použít přípravky Karathane LC, Beaton, Discus, Rubigan 12 EC (nepoužívá se po odkvětu), i Bioan, Biool a Bioton. Základní ošetření se provádí po odkvětu, dvakrát až třikrát v pravidelných intervalech po 5 až 10 dnech.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 14 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies