Nejčastější choroby a škůdci mečíků

Mezi nejčastější choroby a škůdce mečíků patří septorióza, bortrytida, suchá hniloba, třásněnka mečíková a hraboši. Přečtěte si o těchto chorobách a škůdcích více informací a poskytněte mečíkům včasnou ochranu.

Mečík

<!-- -->

Septorióza mečíků

Septorióza je onemocnění způsobené braničnatkou mečíkovou. Na listech se choroba projevuje kulatými červenohnědými skvrnami, s tmavším okrajem, které se postupně zvětšují. Hlíza se svrašťuje a postupně její povrch tvrdne. Septoriózu podporuje přezimování hlíz ve vlhkém prostředí. Napadený porost je nutné zlikvidovat a spálit. Při slabším napadení jsou účinné opakované postřiky organickými fungicidy. Základem ochrany je moření hlíz před výsadbou. Hlízy se namáčejí po dobu přibližně 30 minut.

Bortritida mečíků

Botrytida se objeví obvykle až koncem léta. Na listech se projevuje tmavohnědými, často červenohnědě lemovanými skvrnami. Nadzemní části rostliny odumírají. Proti bortrytidě lze použít preventivní postřiky v době vegetace, například přípravkem Zineb.

Suchá hniloba mečíků

Suchá hniloba napadá hlízy mečíků zejména v době, kdy jsou rostliny cca 2 měsíce staré. Listy začínají žloutnout od špiček směrem dolů, později zasychají a rostlina odumírá. Na hlízách se choroba projevuje drobnými černými vpadlými skvrnkami, které při silnějším napadení splynou ve velké skvrny. Sadbový materiál je nutné mořit rtuťnatými mořidly.

Třásněnka mečíková

Třásněnka mečíková je nejobávanějším a nejnebezpečnějším škůdcem mečíků. Saje na listech i na květech a tím je zcela znehodnocuje. Na listech rostlin se začnou objevovat malé stříbřité skvrnky, způsobené vzduchem, který do listů a jejich tkání vtlačují sající třásněnky. Na povrchu napadených mečíků se objevuje také medovice. Vysáté listy žloutnou a vadnou. V době vegetace je vhodný postřik mečíků insekticidními přípravky. Napadené listy rostlin je nutné pravidelně sbírat a pálit. Uskladněné hlízy je nutné oloupat a prosypat Parathionem nebo Lindanem.

Hraboš zahradní

Dalším škůdcem mečíků je hraboš. Proti hrabošům pomáhá výsadba do drátěných či plastových košů, které lze koupit nebo vyrobit z králičího pletiva.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies