Navrhujeme zahradu - 2. díl

Z předchozího dílu již víme, co je třeba promyslet před naplánováním vize naší zahrady, nyní můžeme přistoupit k samotnému návrhu. Předkládáme několik tradičních i netradičních zahradních stylů.
Zahrada, plot

Jak má vypadat návrh zahrady

Přípravě návrhu předchází návštěva odborníka, který prozkoumá staveniště a projedná s vámi vaše plány a představy. Po shromáždění všech potřebných podkladů se sestaví několik variant vaší zahrady včetně odhadu nákladů. Počítejte s tím, že výsledná částka se může ještě změnit, volte tedy ten návrh, u kterého máte ještě nějakou finanční rezervu.

Plán zahrady by měl obsahovat celkový pohled na zahradu z půdorysu, pohledy na významné části zahrady, plán terénních úprav, výkresy staveb v zahradě a osazovací plán dřevin. Návrh by měl také zohledňovat umístění zahradního nábytku, zahradních staveb a stavebních doplňků (zahradní odpočívadla, pergoly, dělící stěny, cestičky, oplocení, schody apod.).

Typy zahrad podle účelu

Typ zahrady byl měl být určen zejména funkcí. Má zahrada dotvářet pouze vzhled domu nebo bude užívána aktivněji? Chcete se starat jen o květiny nebo také pěstovat ovoce či zeleninu? Nebo má zahrada plnit několik funkcí najednou?

Zahrada pro zábavu

Toužíte-li na svou zahradu zvát rodinu a přátele, dominantu by mělo tvořit zahradní posezení a krb pro grilování. Je také třeba myslet na dobré osvětlení a vysázet vysoký plot kvůli zvědavým sousedům.

Zahrada pro zahradničení

Jste-li pěstitelský typ a máte spoustu času na péči o zahradu, využijte půdu pro pěstování všemožných druhů rostlin, ovoce nebo zeleniny.

Reprezentativní zahrada

Úkolem takové zahrady je dotvářet vzhled domu a působit noblesně. Pokud víte, že nebudete mít čas se v zahradě zdržovat, je tento typ ideálním řešením.

Zahrada pro děti

Máte-li děti nebo vnoučata, vyvarujte se nebezpečných prvků jako jsou ostny nebo jedovaté rostliny. Děti potřebují spoustu volného prostoru, dopřejte jim proto rozsáhlý trávník. Radost udělají také vysoké stromy a husté keře, za něž se budou moci schovávat.

Vyberte si svůj zahradní styl

Bylinná zahrada

Ocení ji milovníci zdravé kuchyně. Větší část zahrady by měly tvořit nenáročné trvalky, bylinky totiž vyžadují neustálé ořezávání a půdu je třeba pravidelně hnojit.

Růžová zahrada

Milujete růže? Osázejte zahradu různými druhy této romantické květiny! Růžová zahrada není náročná na úpravu a je potěchou pro oko i pro duši.

Bílá zahrada

Zahrada osázená jen bílými květinami a keři kvetoucími v této barvě působí noblesně a tiše. Je vhodná pro ty, kteří hledají ve své zahradě odpočinek. Hodí se zde např. bílá růže, jasmín, řebříček, lilie nebo ostružiník.

Pastelová zahrada

Romantickou zahradu v pastelových tónech obstarají trvalky jako je kostival uplandský, kakost, zvonek broskvolistý, rmen barvířský nebo některé pastelově zbarvené muškáty. Zapadne zde také šeřík nebo levandule. Převaha trvalek jistí menší potřebu péče.

Ohnivá zahrada

Kombinace červené, oranžové a žluté barvy vytvoří z vašeho záhonu umělecké vyjádření vášně. Barvy ale musí být dokonale vyvážené. Přemíra červené by mohla působit drsným až agresivním dojmem.

Tropická zahrada

Tropické rostliny se hodí na zahradu, kde většinu dne svítí slunce. Protože těmto rostlinám nevadí sucho, značně se sníží náklady na zavlažování a péči o zahradu vůbec. Palmy, kaktusy nebo agáve ve vás vzbudí dojem pobytu u moře, třešničkou na dortu by byl bazén.

Přírodní zahrada

Přírodní zahrada navazuje na okolní přírodu, poskytuje útočiště pro různé druhy živočichů. Typické jsou ptačí budky, krmítka, dřeviny s bobulemi, divoké luční porosty.

Venkovská zahrada

Pro venkov je charakteristická užitková zahrada s ovocnými stromy, travní loučkou a trvalkami. Geometrická zahrada Jedná se o zahradu založenou podle přesných liníí a symetrií, dřeviny jsou udržovány střihem.

Orientální nebo zenová zahrada

Chcete-li své zahradě vdechnout vůni orientu, vneste do ní prvky jako je bambusová stěna nebo lampa. Pravá zenová zahrada je tvořena kameny, pískem, barevným štěrkem, vodní plochou, cestičkou, stromy a keři. Zenová zahrada je však určena k meditaci, ne k pobíhání.

 

Další tipy pro moderní zahradu najdete ZDE

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies