Naši mazlíčci - čím je nesmíte krmit?

Už se vám někdy stalo, že se váš domácí mazlíček otrávil? Stačí malá nepozornost a naservírujete mu něco, co narozdíl od nás nestráví. Co by pejsci a kočičky jíst, abyste jim nepřitížili?

Naši mazlíčci - čím je nesmíte krmit?

 

Dejte si při krmení svých mazlíčků pozor na tyto potraviny. Jsou jedny z nejškodlivějších.

 

  • Čokoláda a kofein - Mohou u zvířete způsobit poruchy srdečního rytmu, záchvaty a dokonce i smrt.
  • Ořechy makadamia - Mohou být v sušenkách či koláčích a vyvolávají zvracení, třes a u psů i hypotermii.
  • Avokádo - Obsahuje toxin zvaný persin, který je pro člověka sice neškodný, ale u zvířat vyvolává zvracení a průjem.
  • Hrozny a rozinky - Pro psy a kočky je vysoce toxické, protože může vyvolat selhání ledvin.
  • Kynuté těsto - Kvůli droždí v syrovém chlebovém těstě, můžete svého mazlíčka zabít skrze žaludeční či střevní potíže. Budou se v něm hromadit plyny až k prasknutí, takže to pro mazlíčka může znamenat velice bolestivou smrt.
  • Marihuana - Pomineme to, že existují lidé, kteří jsou tak hloupí a bezohlední, že by svému mazlíčkovi podal marihuanu. Marihuana na ně nepůsobí jako na nás - lidi. Mohou upadnout do kómatu a zemřít.
  • Plesnivé jídlo - Vaše zvířátko není popelnice, aby dojídalo plesnivé zbytky. Ty patří do koše.
  • Xylitol - Nachází se ve žvýkačkách bez cukru a v zubní pastě. I jedna malá žvýkačka bez cukru může u psa způsobit, že se mu zvýší hladina cukru v krvi a vyústí to až v hypoglykémii.
  • Syrové vaječné bílky - Obsahují avidin, což může způsobit úbytek vitamínu B. To pak může být příčinou vypadávání srsti či vzniku jiných kožních problémů.

 

Samozřejmě byste si měli dát pozor, aby naši zvídaví mazlíčci nenarazili na cigarety, léky, ředidla, rozpouštědla či lampový olej. Tabák obsahuje alkaloid nikotin. Jedná se o prudký nervový jed. Pro člověka je smrtelnou dávkou 5 cigaret najednou inhalovaných, ale pro menší domácí zvířata se smrtelná dávka skrývá už v pouhé 1 rozžvýkané cigaretě. V nejhorším případě tato nerozvážnost skončí smrtí do 1 hodiny. Jestli je zvíře při vědomí a nemá křeče, můžete u něj vyvolat zvracení podáním živočišného uhlí.

 

V případě ředidel, rozpouštědel a lampového oleje nesmíte u zvířete vyvolávat zvracení. Pak by to mohlo vdechnout a později to může vyvolat zánět plic. Nepodávejte ani aktivní uhlí, ani tuk či mléko a okamžitě volejte veterináře. Co se týká léků pro lidi, pamatujte si, že to, co pomáhá nám - lidem, může naše mazlíčky zabít. Pokud nějaké léky váš mazlíček požil, snažte se u něj vyvolat zvracení, ale pouze v případě, že uběhla jen krátká chvíle od požití a zvíře ještě neztratilo vědomí. Můžete k tomu použít živočišné uhlí. Rozdrťte několik tablet, rozpusťte ve vodě a aplikujte pomocí injekční stříkačky přímo do jeho tlamy.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies