Narcisy jsou nenáročné na pěstování

Tyto něžné krásky pěstujeme ve více než sedmdesáti různých odrůdách. Nepatří mezi náročné květiny a okouzlí vás nádhernou vůní. Jednotlivé odrůdy se od sebe odlišují tvarem, počtem, mají různou výšku i velikost, doba kvetení je také rozličná a květy můžete spatřit v mnoha barevných odstínech.

Narcis

 

Kdy byste měli provést výsadbu?

 

Ideálním měsícem je září. Sázejte je ale raději až na konci září. Cibulky sázejte do takové hloubky, jak jsou vysoké (10 či 20 cm). Nezapomeňte ale před sázením zkypřit půdu. Můžete je také ochránit před nenechavými hlodavci tím, že je dáte do sázecích košíků. Mezi jednotlivými cibulkami nechte volný prostor minimálně 5 - 15 cm. Záleží na jejich velikosti.

 

Pravidelně odstraňujte odkvetlé stvoly, aby rostlina zbytečně nepřicházela o energii. Tu potřebuje hlavně pro tvorbu semen. Růst a dělení cibule žádnou energii nevyžaduje, neboť se starší cibulky dělí samovolně. Toto samovolné dělení je u narcisů rozmnožovací proces. Dle odborníků byste ale dceřiné cibulky neměli oddělovat silou. Nechte je úplně vyvinout, pak to bude snazší. Pravidelně se zbavujte uschlých listů.

 

Pěstování

 

Můžete je zasadit do klasické zahradní půdy, nejsou nijak náročné. Půda by ale měla být bohatá na živiny. K hnojení používejte uleželý kompost či organická hnojiva, ale nikdy na ně nedávejte čerstvý hnůj. Pro narcisy zvolte slunné stanoviště, protože vám bez slunečních paprsků nepokvetou.

 

Na co byste si měli dát největší pozor?

 

Dejte si pozor na háďátka a cibulovku narcisovou (mouchu). Často totiž napadají cibule narcisů. Před háďátky je nejlépe ochráníte tak, když je před samotnou výsadbou namoříte. U mouchy cibulovky je to složitější. Zavrtávají se do vnitřku cibule, odkud je celé vyžírají. V létě je můžete ochránit přikrytím půdy ideálně netkanou textilií. Avšak postačí pouhé ušlápnutí půdy okolo cibulí. Počkejte ale, až se zatáhnou.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies