Muškáty - nejoblíbenější balkónové květiny

Každoročně přibývají díky šlechtitelům nové druhy pelargonií. Šlechtitelé si ale musí dávat pozor nejen na to, aby poutaly pozornost a nebyly jednotvárné, ale také nesmí být moc náročné na údržbu. U nás jsou nejčastějšími odrůdami pelargonie páskaté (Pelargonium zonale) a pelargonie břečťanovité (P. peltatum), kde páskaté pelargonie rostou vzpřímeně.

Pelargonie

 

Pozoruhodné odrůdy a neobyčejné tvary

 

U některých odrůd můžeme vidět zelené listy s nápadnými hnědými oblastmi. Také existují odrůdy, které mají hnědé listy se zeleným okrajem. Luxusní vzhled mají odrůdy, jejichž květy i listy jsou zlaté barvy. Můžete se setkat i s muškáty, které zdobí hvězdicové květy nejrůznějších barev. Jinak se jim také říká “stelary”. Květy jim vydrží dlouhou dobu, protože jsou většinou bez semen.

 

Některé mají zajímavé názvy, kvůli zbarvení a tvarům. Můžete najít odrůdy, které se nazývají “Fireworks” (ohňostroje) nebo jsou pojmenované jako “Graffiti”. Velké a plné květy mají velkokvěté pelargonie. Lákavou odrůdou je také královská pelargonie (Regals).

 

Pěstování - jak dosáhnout nejlepších výsledků?

 

Místo, kam je umístíte, by mělo mít dostatek světla. Kromě podzimního a zimního období, kdy je dáváme do chladu (10 - 15 °C). Zavlažovat bychom je měli denně, ale pár dní bez vody také vydrží. Jen jim pak musíte dopřát čas, aby se vzpamatovaly. Pravidelně a dostatečně je přihnojujte. Vhodný je kvalitní kompost či slepičí zákvas. Hlavně byste měli dbát na správné hnojení od jara až do podzimu. Zima je jediné období, kdy omezíme zavlažování na minimum. Vůbec je nehnojte. Nechte je v klidu. Pokud je zaléváte pořád stejně, tak začnou jejich kořeny uhnívat. 

 

Jak se vyhnout chybám, které děláme při přezimování?

 

Přípravu byste neměli podcenit. Začněte s ní už v létě. Od srpna byste jim už neměli dopřávat dusíkatá hnojiva. Do září přihnojujte jen draselným hnojivem a omezte zavlažování. Pokud jsou některé výhonky dlouhé, tak je zkraťte. Můžete je později použít k množení. Muškáty se vám pak lépe podaří přenést na chladnější místo. Nejvhodnějším místem je zimní zahrada. Jinak také poslouží sklep či chladná chodba. Zavlažujte jen jednou za dva týdny, aby nebyl substrát příliš suchý. Pokud vám některé lístky uschnou, raději je odtrhněte.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies