Muffiny s příchutí Itálie (12 ks)
- Hladká mouka - 250 g
- Kypřící prášek do pečiva - ½ sáčku
- Bílý jogurt - 150 ml
- Vejce - 2 ks
- Mléko - 1 dl (ale můžete ho nahradit i podmáslím)
- Máslo - 50 g (rozpuštěné)
- Mozzarella - 80 g (nastrouhejte na hrubo)
- Cherry rajčátka - cca 10 ks (nakrájejte na čtvrtky)
- Bazalkové pesto - 2 lžičky
- Mletý pepř, sůl - na dochucení
- Bazalka - pár lístků na dozdobení
Rozpusťte si máslo, přidejte k němu bílý jogurt, vajíčka a mléko a jemně vyšlehejte. Nyní směs osolte, opepřete a přidejte do ní ještě bazalkové pesto. Nakonec do těsta zapracujte prosátou mouku a kypřící prášek. Poté vmíchejte mozzarellu a cherry rajčátka. Vše důkladně promíchejte a naplňte do formiček pomocí lžíce. Muffiny vložte do trouby, kterou jste si předehřáli na 200 °C. Nechte je péct přibližně 25 minut a před podáváním ji ještě ozdobte několika lístky bazalky.
Špenátové muffiny (12 ks)
- Polohrubá mouka - 250 g
- Mléko - 2 dl
- Vejce - 2 ks
- Kypřící prášek do pečiva - ½ sáčku
- Máslo - 50 g (rozpuštěné)
- Listový špenát - 150 g (nasekejte na drobno)
- Plísňový sýr - 100 g (může být niva, gorgonzola nebo blue cheese)
- Sůl a pepř - dle chuti
Opět si nejdříve rozpusťte máslo, přidejte vejce, sůl, pepř a mléko a důkladně vyšlehejte. Jestli chcete chuť muffinů něčím ozvláštnit, můžete do těsta přidat i špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Poté do směsi vmíchejte i syrový špenát, sýr, který jste si nakrájeli na kostičky, a také prosátou mouku s práškem do pečiva. Jakmile vše promícháte, naplňte formičky a dejte do trouby na 200 °C. Nechte je péct přibližně 20 - 25 minut a máte hotovo.
Diskuze