Muchničky - co jsou zač?

Komáři se již pomalu dávají na ústup a právě tehdy je zastoupí zákeřné muchničky. Ty se vyskytují především kolem řek a větších vodních toků. Jsou to sice malinké černé mušky, ale stejně byste si na ně měli dát pozor. Mohou vás totiž bolestivě poštípat. Jejich štípnutí může vyvolat mnohem horší následky než po štípnutí komára či ovádů.

Muchnička - malá černá muška

 

Muchničky

 

Jedná se o malý zavalitý dvoukřídlý hmyz, který dosahuje délky až 6 mm. Jen samičky se živí krví obratlovců, tudíž občas napadnou i člověka, když není zbytí. Když vás bodnou, kromě bolestivé reakce se může u některých z vás dostavit i alergická reakce.

 

Muchničky vás mohou svými látkami ve slinách infikovat a způsobit i závažnější komplikaci - otravu krve. Pokud si navíc místo vpichu rozškrábete, můžete si tak infekci rozšířit. Ranky se tak mohou špatně hojit a je i vyšší riziko vytvoření místních zánětů.

 

Co pomáhá na jejich štípance?

 

  • Po kousnutí jakýmkoli hmyzem (tedy i muchničkou) se doporučuje přiložit na postižené místo plátek cibule. Díky cibuli zmírníte otok i svědění. Navíc cibule dokáže vytáhnout škodlivé látky z postiženého místa. Aby cibule lépe držela, klidně ji můžete nastrouhat a poté ji obalte nějakým kouskem gázy.
  • Jestliže vám vadí cibulový “odér”, zkuste použít plátek ananasu. Můžete si z něj udělat i kašičku, záleží na vás.
  • Pomáhá prý i tableta šumivého vápníku. Stačí ji rozpustit v malém množství vody. Vody musí být dostatečné množství, aby se tableta zcela rozpustila, ale zároveň musí vzniknout silný koncentrát. Pak do směsi namočte kousek vaty či gázy a opatrně přiložte na štípanec.
  • Nalijte si do sklenice vodu a vmíchejte do ní jedlou sodu (1 lžíci). Postup bude úplně stejný jako v případě šumivého vápníku.
  • Některým může pomoci i zkyslé mléko, tvaroh či přírodní jogurt.
  • Pro zmírnění svědění a pálení v oblasti vpichu, můžete použít i levandulový olej, který také působí i jako dezinfekce.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies