Mrazení a chlazení včera, dnes a zítra

V dobách dávno minulých, kdy slovo lednička ještě neexistovalo, používali lidé ke chlazení kusy ledu, které si kupovali od ledařů. Ledaři byli dělníci, kteří během zimy vysekávali kusy ledu z řek a sváželi je do ledáren, kde se skladovaly. Led byl využíván především ke chlazení piva. Tehdy lidé led nevyužívali k uchovávání potravin. Zkrátka, co se uvařilo, to se snědlo.

Lednice Philco Side by Side

Počátek ledniček se datuje rokem 1876, kdy Carl von Linde vyrobil první a velice jednoduchou lednici. Lednička měla chladicí box, do něhož se vložil kus ledu, a tím se ochlazovala celá. Některé z historických pramenů ji popisují jako skříň dosahující velikosti pokoje, avšak zdali tomu tak opravdu bylo se nám dohledat nepdařilo. V roce 1916 pan Alfred Mellowes vytvořil první verzi s chladícím kompresorem na dně lednice. Ledničky se postupem času neustále měnily po stránce designu a velikostí. Dnes máme možnost si zakoupit jakoukoliv velikost, kombinaci, barvu nebo design.

Tento zázrak každé domácnosti dnes zakoupíte téměř všude. Možností je plno a nabídka opravdu široká. Lednici lze zakoupit na internetu, v kamenných obchodech, specializovaných prodejnách, ale také třeba v zastavárnách.

V České republice získávají čím dál větší oblibu dvoudvéřové lednice v americkém stylu. Jsou rozdílné ve vnitřním uspořádání. Nabízejí i výrobníky ledu či multifunkční display. Design se provádí nejen v klasické barvě, ale i v chromu nebo potom v barvách. Jednou z těchto lednic je také chladnička Philco PX 5261 z řady XXL, která je vybavena dvěma kompresory a dvěma výparníky (DCTE system). Výhodou této technologie je možnost ze spodní části chladničky, která běžně funguje jako mrazák, udělat lednici. Tuto vlastnost oceníte zejména při pořádání velkých rodinných oslav.

Je docela možné, že to nebude dlouho trvat a lednička vám sama doporučí, co ze surovin, kterým dochází trvanlivost, uvařit či jaké potraviny v nejbližší době dokoupit.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies