Moskevský strážní pes

Moskevský strážní pes vznikl křížením Saint-Bernardského psa s Kavkazskými ovčáky. Vyznačuje se neobvyklou oddaností ke svému pánovi a jeho rodině, velkou silou, poslušností a odolností vůči klimatickým podmínkám.

Moskevský strážní pes (foto:gamepark)

Z historie plemene

Moskevský strážní pes je psí plemeno vyšlechtěné v bývalém Sovětském svazu (ve stanici Rudá hvězda pod vedením vedoucího školy vojenské kynologie generálmajora G. N. Medvědova) k ostraze vojenských i státních objektů a objektů zvláštního určení (věznic s nejvyšší ostrahou, raketových základen apod). Cílem bylo získat velkého psa, nenáročného na podmínky, ostrého a dobře zvladatelného. Vznikl křížením Saint-Bernardského psa s Kavkazskými ovčáky.

Moskevský strážní pes - povaha

Odolný, nenáročný pes k chovu i klimatickým podmínkám. Vyrovnané povahy, sebevědomý. Vyznačuje se neobvyklou oddaností ke svému pánovi a jeho rodině. Velmi miluje malé děti, dobře se snese i s ostatními domácími zvířaty.

Základní charakteristika plemene dle standartu FCI

Výška:

Pes má v kohoutku 77 až 78 centimetrů, fena má v kohoutku 72 až 73 centimetrů.

Váha:

Váha psa se pohybuje od 48 do 67 kilogramů.

Srst:

Hrubá, dlouhá, přiléhající k tělu, hustá s dobře vyvinutou podsadou. Krycí srst (pesíky) je rovná. Na hlavě a předních stranách končetin je srst krátká, přiléhavá. Dlouhá srst je na krku, za ušima, na zadní straně hrudních a pánevních končetin, stehen a ocase. Hříva a delší chlup za ušima jsou výraznější u psů. Připouští se lehké zvlnění srsti na zádi a pánevních končetinách.

Zbarvení je plášťové, nebo bílé s plotnami (převládá rezavé zbarvení s bílými nohami a bílými znaky v oblasti hrudi, šíje a hlavy), povolené je také rezavé, hnědé, sobolí, šedorezavé zbarvení. Kolem očí jsou tmavé brýle a černá na uších. Požaduje se bílé zbarvení hrudi, límce, hrudních končetin až po loket, pánevních končetin po holeň, konce ocasu, lysinky na hlavě (v podobě pruhu).

Tělesné proporce Moskevského strážního psa

Tělo:

Pes velkého vzrůstu, širokého těla s lehce prodlouženým formátem a mohutným svalstvem, hrubého typu.

Hlava:

Masivní, široká v lebeční části. Lebka široká, lehce klenutá, rozdělaná na dvě poloviny malou čelní rýhou s krátkým, ale výrazným přechodem od lebky k mordě (výrazný stop).

Krk:

Masivní, krátký, nízko nasazený, s linií hřbetu svírá úhel 30°-40°. Připouští se volnější kůže na krku - menší lalok.

Oči:

Malé, tmavé, kulaté, rovně uložené, daleko od sebe postavené. Víčka černá, suchá.

Uši:

Malé, převislé ucho, trojúhelníkového tvaru, dobře přiléhající k hlavě, předním okrajem dobře přiléhá k lícím. Připouští se vysoko nasazené ucho.

Ocas:

Vysoko nasazený, široký, silný, dosahuje po hlezno. Při postoji v klidu je volně spuštěn k zemi, zlehka na konci zatočený směrem nahoru. Při vzruchu je ocas zatočený srpovitě nahoru a nesený nad úroveň hřbetní linie.

Péče o srst

Péče o srst není příliš náročná. Pro každodenní kartáčování je vhodné použít kartáč s přírodními štětinami nebo klasický drátěný kartáč. Pravidelné kartáčování je vhodné, odstraní se tak uvolněná srst. Dále slouží ke stimulaci jejího přirozeného promašťování a k odstranění nečistot.

Výchova štěněte

Výchova štěněte probíhá většinou bez problémů, měla by začít již od ranného věku štěněte. Výchova musí být důsledná, ale také založená na vzájemném respektu. Povaha psa není komplikovaná a jakmile pochopí vaše pravidla, nebude je porušovat.

Pohyb je pro toto psí plemeno velmi důležitý

Snažte se zajistit tomuto psímu plemenu hodně pohybu. Pes se dožívá 10-ti až 11-ti let, ale i déle.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies