Moniliový úžeh peckovin

Houba proniká do stromu přes květy, kde prorůstá pestíkem do semeníku a poté i do dřeva. Okvětní lístky hnědnou a usychají, kališní lístky se postupně pokrývají našedlým povlakem konídií.
Meruňky

Moniliový úžeh peckovin

Moniliová spála (také se spále říká moniliový úžeh) peckovin se stala v posledních letech významnou chorobou ovlivňující úrodu ovoce, obzvláště u meruněk a višní. Mnoho pěstitelů se domnívá, že květy stromů napadené monilií zničil mráz. Poškození je totiž podobné. Odborníci ale vědí, že ochrana není složitá, a že vhodný termín představuje především doba kvetení.

Vývoj moniliového úžehu peckovin

Houba proniká do stromu přes květy, kde prorůstá pestíkem do semeníku a poté i do dřeva. Okvětní lístky hnědnou a usychají, kališní lístky se postupně pokrývají našedlým povlakem konídií. Na napadaném dřevě výhonů posléze vznikají nekrózy s klejotokem.

Důležitá je ochrana peckovin

Aplikovat lze postřik přípravky Sporgon, Horizont 250 EW, Rovlar Flo, Rowlar 50 WP nebo Baycor 25 WP podle návodu k použití. Ideální je postřik ve dvou termínech – první v době nakvétání, kdy již asi čtvrtina květů rozkvete. Druhý pak v poslední fázi kvetení což platí hlavně za deštivého počasí. K preventivním opatřením se řadí také pravidelný řez – ve vzdušných korunách není infekce tak intenzivní. Důležitá je také likvidace starých infikovaných plodů z větví ihned po sklizni.

Další choroby a škůdce nejen broskvoní a třešní

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies