Mohou být i zvířata simulanti?

Chytrý jako liška, tvrdohlavý jako mezek… Zvykli jsme si často přisuzovat lidem „zvířecí“ vlastnosti. Ale co obráceně – mají i zvířata vlastnosti lidí? Dokážou například simulovat nemoc nebo zranění?

Ležící pes

Co je simulace?

Slovník cizích slov definuje výraz simulovat jako „předstírat, zvláště nemoc; napodobovat, modelovat."

Simuluje, nebo opravdu trpí?

Ačkoli zvěrolékaři se o simulování (ve smyslu předstírání nemoci) u zvířat vyjadřují zdrženlivě, mnozí chovatelé, hlavně pejskaři, mají své zkušenosti.

Podle nich v simulování vynikají hlavně menší plemena, přeborníky jsou jezevčíci. K simulování se údajně uchylují vždy, když chtějí přitáhnout pánův (paniččin) zájem a zajistit si zvýšenou péči. Pokud si nejsme jistí, zda i přes negativní veterinářův závěr je nemoc nebo zranění opravdu vážné, zkusme psa pozorovat v okamžicích, kdy o nás neví. Tehdy se obvykle přetvařovat nebude. Pokud náhle přestane kulhat, zvedne se k jídlu, které dosud odmítal, nebo se začne vesele prohánět, zatímco předtím se unaveně choulil ve svém kotci, máte důkaz a pes je usvědčen ze simulování! A pozor, kromě nemoci pes dokáže předstírat také únavu, takže při delší túře buďme připraveni i na tuto možnost.

To, jestli náš pes patří mezi ostřílené, mazané simulanty, nebo ne, musíme vypozorovat, jen tak se vyhneme ukvapeným závěrům, kdy veškeré psí neduhy svedeme na simulování, ale ve skutečnosti se může jednat o závažný zdravotní problém. To by měl posoudit zvěrolékař.

Simulace jako prostředek k přežití

Tímto se dostáváme k druhému významu slova „simulovat". Způsobem simulace jsou i tzv. mimikry, kdy zvířata napodobují okolní prostředí, aby unikla pozornosti nepřítele. Berou na sebe proto ochranné zabarvení nebo tvary napodobující okolí. To se nejčastěji týká různých typů hmyzu nebo obojživelníků. Mnohé druhy housenek a larev vegetují na listech, kde vypadají jako ptačí trus, takže žádného predátora nenalákají. Žába pablatnice nosatá na sebe bere podobu listu a prozradí se jen pohybem, optická imitace je naprosto dokonalá. Žralok wobong skvrnitý bez hnutí polehává na mořském dně a připomíná kámen - až do doby, kdy se poblíž vyskytne vhodná kořist, na kterou okamžitě zaútočí.

Ale ani savcům tato schopnost nechybí. Příkladem jsou třeba severská zvířata, která se v zimě maskují bílou srstí a v době krátkého léta se zbarvují dohněda.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies