Modurit od A do Z

Modelování z moduritu je rychlé, snadné a práce s ním si oblíbí i malé děti. Jejich výrobky si můžete uchovat natrvalo, a sice jednoduchým vytvrzením.

Ovečky

<!-- -->

Vlastnosti moduritu a jeho použití

Modurit je plastická modelovací hmota zpravidla bílé barvy, ze které lze vyrábět figurky, doplňky k bižuterii nebo jakékoliv jiné dekorace do bytu. Modurit je možné zakoupit i v jiných základních barvách a najdete jej v papírnictvích nebo obchodech s výtvarnými potřebami. Není zdravotně závadný a není hořlavý, je bezpečný i pro malé děti (ačkoliv je modurit nezávadný, malé děti je třeba při práci s ním hlídat), které by mohla zaujmout i nedávná novinka - svítící modurit (není však vhodný pro barvení, jelikož schopnost se tím výrazně snižuje).

V modelování z této hmoty není třeba spěchat, není samotvrdnoucí a po vyválení je možné s ní pracovat třeba až za několik dní. Při práci s moduritem je důležité mít stále vlhké ruce, aby se vám s ním lépe pracovalo a nelepil se na prsty. Vlhké udržujte i ostatní pomůcky, jimiž vykrajujete či „vyřezáváte" rysy postaviček. Podložka by ale měla být suchá a nelepivá.

Modelování, barvení a tvrzení moduritu

Pokud jste si modurit koupili bílý, před modelováním ho můžete obarvit olejovými barvami. Barvit se dá i po vytvrdnutí a to jakýmkoliv typem barev. Ideální jsou opět různé olejové barvy nebo obyčejné temperové barvy (ty jsou však háklivé na vlhkost, temperové barvy se snadno smyjí), jakékoliv latexové, akrylátové nebo různé bezbarvé i barevné laky. Zkrátka použijte cokoliv, čím se dá výrobek obarvit.

Máte-li dekoraci nebo figurky vymodelované, co nejdříve byste je měli vytvrdit. Modurit můžete vytvrdit ve vroucí vodě nebo v horkém vzduchu (v troubě), kde by měla být teplota mezi 100°C -120°C. Tvrzení v obou případech by mělo být pomalé, teplotu zvyšujte zvolna (vymodelovaný výrobek vložte do dosud nevyhřáté trouby či do teplé vody a teprve potom můžete začít zvyšovat teplotu), aby modurit nepopraskal. Modurit nikdy nevytvrzujte v mikrovlnné troubě, jelikož pracuje na zcela jiném principu ohřívání.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.8 Počet: 12 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies