Moderní zahrada ve stylu Feng-šuej - 1.díl

Připravili jsme si pro vás nový seriál na téma Moderní zahrada ve stylu Feng-šuej. Podrobně se budeme seznamovat s jednotlivými prvky zahrady, které nám ve finále vytvoří harmonický celek s dostatkem pozitivní energie. V dnešním prvním díle si povíme více o vhodném pozemku a jeho orientaci.

List s kapkami vody

Výběr pozemku, rozdělení zahrady

Při tvorbě zahrady ve stylu feng-šuej je důležitý tvar pozemku a také jeho orientace. Pro zahradu v tomto stylu jsou ideální obdelníkové a čtvercové pozemky, nejlépe s rovným (mírně svažitým) povrchem, kde bude zajištěn dostatečný tok kladné energie.

Nepravidelné pozemky (zejména ty, které mají více než 4 úhly) a také velmi svažité pozemky, je potřeba pro posílení dostatečného průtoku kladné energie srovnat a nebo opticky zamaskovat (například vysázením vhodných rostlin).

Pokud máte malou zahrádku, nesnažte se ji zbytečně „přeplácat“. Dbejte na to, aby všechny prvky, které v zahradě použijete, byli ve vzájemné harmonické rovnováze. Důležitými znaky každé zahrady ve stylu feng-šuej, by měla být otevřenost a velkorysost.

Ohraničení zahrady

Podle základních pravidel feng-šuej je potřeba od sebe oddělit dům a zahradu, samozřejmě také sousední pozemek. Nemyslíme tím betonovými zdmi, stačí pouze opticky. Důležité je, aby přechod mezi domem a zahradou nebyl plynulý. Musí být jasně dáno, kde stojí dům a kde je zahrada.

Oddělit zahradu od domu můžete například štěrkovou cestičkou a nebo nízkým živým plotem. Co se týče oddělení pozemku od souseda, je to poněkud složitější. Vhodnou variantou je vysazení vyššího živého plotu (živý plot může být i nižší, pokud máte dobré vztahy se sousedem). Pozor! Stromy by neměli růst příliš blízko u domu, protože by bránily toku pozitivní energie.

Negativně na pozitivní energii čchi také působí:

- elektrické vedení, vysílače, satelity

- komíny továren, špatný vzduch, nezdravá vegetace

- rušný silniční provoz, železniční trať za domem

- řeka tekoucí za domem

Střed zahrady

Je vhodné si předem určit střed zahrady (nemyslíme tím geometrický). Střed zahrady by se dal podle základních pravidel feng-šuej definovat jako místo, kde by se neměli křížit cesty a také kde by nemělo být nic umístěno – tedy nejlépe volné prostranství.

Těště se na další díl seriálu Moderní zahrada ve stylu Feng-šuej!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies