Moderní zahrada pro nevidomé – zahrada smyslů

Někteří z nás nemají to štěstí, aby mohli zahradu spatřit na vlastní oči. Ovšem i pro nevidomé existuje řešení, jak se kochat krásou přírody.

Zahrada

Celkové řešení moderní zahrady pro nevidomé

Moderní zahrada pro nevidomé by měla být založena na jednoduchosti, zároveň však na pestrosti vůní a tvarů, které si mohou nevidomí lidé ohmatat a nebo ke kterým si mohou přivonět. Zahradám pro nevidomé se také často říká „zahrady smyslů“.

Jednotlivé části zahrady by měly být od sebe přiměřeně vzdáleny, důležité je, aby na nevidomé v takové zahradě nečíhaly žádné nebezpečné překážky (neohraničené jezírko, vykopané jámy, položené zahradní náčiní, atd.).

Vhodným řešením je celoplošně zatravněná plocha doplněná o vyvýšené záhony (v minimální výšce od 60 do 80 centimetrů), zahradní stavby, zahradní cestičky (nejlépe s mírnými zatáčkami) a dekorační prvky. Na začátku takové zahrady by měl být umístěn plastický trojrozměrný plán, kde jsou vyznačeny záchytné body s názvy v Braillově písmu, tak by měli být popsány i jednotlivé části zahrady.

Vhodné rostliny do moderní zahrady pro nevidomé

Nejvhodnějšími rostlinami do takové zahrady jsou zejména aromatické bylinky (levandule, meduňka, máta, hřebíček, atd.) a rostliny zajímavé tvarem květů či listů (tulipány, orchideje, okrasné trávy, pazvonky, gingo biloba). Vyhnout bychom se měli rostlinám jedovatým, vyvolávajícím alergii a také rostlinám s trny. Rostliny můžete zasypat mulčovací kůrou, která brání prorůstání plevele a navíc krásně voní.

Zahradní dekorace a stavby

Součástí zahrady může být zahradní posezení (zahradní houpačka není příliš vhodná), vodní prvky (fontánky, vodotrysky, zahradní jezírka s nízkou hladinou), dřevěné nebo plastové sochy a sošky, drobné dekorace. Zajímavými dekoracemi mohou být například zvonkohry, zahradní trpaslíci, atypicky tvarované květináče.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies