Množení jiřinek – jak na to?

I když se jiřiny vysazují na venkovní stanoviště až v druhé polovině května, již nyní je můžeme začít množit. O způsobech množení jiřin se dozvíte v dnešním článku.

Jiřina

Vhodný termín pro rozmnožování

Jiřiny se na venkovní stanoviště vysazují v období, kdy již nehrozí přízemní mrazíky (nejlépe po 15. květnu). Množit je můžeme ale již mnohem dříve. Nejvhodnějším obdobím pro množení je konec března až začátek května. V dnešním článku si povíme, jak na to.

Způsoby rozmnožování jiřin

Jiřiny můžeme rozmnožovat několika způsoby: řízkováním, dělením a nebo také roubováním. Roubování a řízkování je časově náročné a není vhodné pro začínající pěstitele. Nejvhodnějším způsobem jejich rozmnožování je dělením hlíz.

Rozmnožování jiřin s pomocí dělení hlíz

Rozdělujeme zejména velké a členité hlízy. Hlízy jiřin řežeme ostrým, sterilním nožem po délce. Na každé hlíze musí zůstat kořenový krček a minimálně také jedno očko. Řeznou ránu necháme zaschnout a následně ji ošetříme namočením v prášku z dřevěného uhlí. Pozor - jiřiny raší jen z horní části hlízy. Nevýhodou tohoto způsobu množení, je vyšší náchylnost rostlin k houbovým chorobám.

Roubování jiřin

Pokud se nám přeci jen podařilo uříznout hlízu bez očka, můžeme ji zkusit naroubovat. Seřízneme zdravý a silný výhon a naroubujeme jej na hlízu bez očka - řeznými ranami k sobě. Místo, kde se rány spojí zafixujeme speciální PVC páskou určenou na roubování (případně gumičkou).

Řízkování jiřin

6 - 8 centimetrů dlouhé řízky odebíráme ze silných a zdravých rostlin, které řežeme s pomocí ostrého, sterilního nože těsně nad hlízou (pokud použijeme řízky z vyšší části rostliny, je úspěšnost zakořenění nižší). Řízky ihned po odříznutí zapíchneme do sterilního výsevního substrátu  (substrát před použitím umístíme do trouby vyhřáté na 200°C po dobu 15 minut, poté necháme vychladnout) nebo do vlhkého písku. Udržujeme teplotu okolo 20°C. Po zakořenění řízky přesadíme samostatně do květináčů. Před výsadbou na venkovní stanoviště je nutné takto získané mladé rostliny otužovat.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 4 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies