Místo židle klekačku

Vaše židlička vám nevyhovuje? Co ji vyměnit za klekačku? Na klekačce můžete sedět i klečet zároveň, některé vás dokonce pohoupou. Po fyzické stránce jsou klekačky velice vhodné a možná, že budou mít pozitivní vliv i na vaši psychiku.

Klekačka

Klekačka pro zdraví

Pro vaše záda bude klekačka doslova blahem. Klekací židle totiž nutí ke správnému fyzioloogickému prohnutí bederní páteře, zároveň zlepšuje i držení krční páteře. Pokud máte se zády problémy, určitě neváhejte a klekosed neboli klekačku si pořiďte domů nebo do kanceláře. Poloha na klekačce totiž aktivuje zádové i břišní svaly a ovlivňuje kvalitu dýchání. S klekačnou zažehnáte bolest zad a zatočíte s únavou.

Volba materiálu

Klekačku seženete buď s dřevěnou nebo kovovou konstrukcí, sedací plocha je potažená textilem a nebo kůží. Už jste se pro klekačku rozhodli? Pak volte takovou, která má možnost nastavit výšku sedu i jeho sklon. Některé klekací židle nabízejí také úpravu vzdálenosti mezi sedákem a oporou pro kolena. U nás trh s klekačkami poněkud ustrnul, ale ve světě naleztete mnoho desingérských kousků.

Rozložení váhy

S klekačkou objevíte speciální způsob sezení. Při takovém sedu se váha celého těla rozdělí mezi hýždě a holeně. Sedátko pak svírá s podlahou úhel třiceti stupňů, což u klasické židle neplatí. Ale pozor, v případě, že se neobejdete bez opěradla, klekačka pro vás asi nebude, nebo se budete muset vzdát relaxačních poloh třeba s nohama na stole.

Je třeba to střídat

Změna sedu je prospěšná, takže židli určitě nevyhazujte, ale polohu sedu střídejte. Pro klekací židli je vhodná jiná výška pracovní desky, než u židle. Takže to bude chtít stálé místo, kde budete u klekačky sedět.

Pracovní židle není pro klekačku konkurencí

Když vezmeme v úvahu správné nastavení pánve, a tím i držení celého těla včetně krční páteř, nemá klekačka žádnou konkurenci. Dokonce se jí nevyrovná ani taková židle, která má nastavitelnou sedací desku nebo sedací klín. Klekačku klidně pořiďte i dětem, beztak klečí i na židlích, tady aspoň budou mít tu správnou polohu.

Na co dát pozor?

Nedoporučuje se „sedět“ na klekačce déle než 30 minut v jednom kuse a více než dvě hodiny denně. Na klekačce by se neměla vykonávat práce, která vyžaduje uhýbání do stran a úkroky.

Každá klekačka nesplňuje ergonomická pravdila. Jak zjistíte, že je to ta správná? Sveďte optickou přímku od sedátka přes část podpírající holeň k podlaze. Pokud bude úhel menší nebo větší než 30° , mohou trpět vedle páteře i nohy.

Klekací židle se obecně nedoporučují těm lidem, kteří mají větší zátěž těla vpředu, takže není vhodná pro těhotné ženy a pány s větším bříškem, ale ani pro ženy s větším poprsím. V případě, kdy je narušena vyváženost těla, klekačka neúměrně zatěžuje .

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies