Minutky – výběr masa, tepelná úprava

Minutky jsou velmi oblíbené nejen díky své chuti, ale také díky rychlému způsobu tepelné úpravy. Přečtěte si více o minutkách, výběru a přípravě masa, omáčkách, vhodných přílohách a také flambování.

Minutka z masa

<!-- -->

Proč zrovna minutky?

Minutky jsou nejvhodnějším řešením, jak během krátké chvíle připravit chutný pokrm, který se hodí jak pro běžný den, tak i pro slavnostní příležitost. Při přípravě minutek se představivosti meze nekladou, vhodné je ovšem dodržet několik základních pravidel. O těch si povíme v dnešním článku.

Maso k přípravě minutek

Maso, které použijeme k přípravě minutek, by mělo být vždy čerstvé. Používáme pouze kvalitní maso od řezníka - nejlépe kuřecí, vepřové, telecí, hovězí nebo mleté. Pokud chceme, aby maso bylo i po tepelném zpracování měkké a vláčné, je vhodné jej několik hodin předem naložit do marinády vytvořené z trochy olivového oleje a směsi námi zvoleného koření (lze zakoupit i předem namíchané směsi k přípravě minutek).

Na pánev nalijeme trochu oleje (olivového, rostlinného, atd.) a necháme zahřát. Jakmile je olej rozehřátý, přidáme do pánve středně velké kostičky, tenčí nudličky, případně tenčí plátky masa (nejlépe předem naklepané a jemně osolené). Rovnoměrně opékáme z obou stran. Dlouhým opékáním maso zbytečně tuhne, snažíme se proto, abychom maso na pánvi zbytečně dlouho netrápili. Jen tak zůstane maso šťavnaté.

Omáčky k minutkám

Maso můžeme podlévat vývarem, vodou, vínem a nebo pivem. Jednotlivé ingredience společně s výpekem z masa, nám vytvoří chutnou omáčku, kterou lze zahustit zápraškou z mouky, solamylem a nebo trochou másla. Pozor: Pokud chceme omáčku zahuštovat, nejprve musíme vyndat tepelně upravené maso z pánve.

Vhodné přílohy

K minutkám se nejlépe hodí čerstvá zelenina a čerstvé ovoce. Jako příloha se také hodí opékané brambory či rýže.

Vyzkoušejte flambování

Masu můžeme dodat netradiční chuť a vzhled také flambováním. Jak na to? Před podáváním maso polijeme s pomocí lžíce alkoholem (s obsahem alkoholu vyšším jak 40%) a zapálíme. Na hořící pokrm alkohol již nedoléváme, pokrm při flambování nemícháme. Zapalujeme dřevěnou špejlí nebo třískou.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies