Miniprasátko jako domácí mazlíček - ano či ne?

Chcete si pořídit domácího mazlíčka, ale neumíte se rozhodnout? Hledáte nějaké veselé, inteligentní, hravé a originální zvířátko? Tak si pořiďte miniprasátko. Roztomilý pašík vás chytne za srdce. Sice někdy může být trochu svéhlavý a může vyžadovat příliš pozornosti, ale tomu se dá předejít dobrou výchovou.

Miniprasátka jsou náročná na chov

 

Proč zrovna miniprasátko?

 

Lidé se neustále něčemu přizpůsobují. Chtějí být “in”, takže to, co je v módě, musí mít taky. Před několika lety se rozmohl takový trend. Místo psů a koček si lidé pořizují jiné zvířecí mazlíčky - miniprasátka. Ale ono to opravdu není špatný nápad. Zvířátko jako zvířátko.

 

Všechny si zaslouží lásku. A prasátko je navíc čistotnější a inteligentnější než jiní domácí mazlíčci (pes, kočka). Jeho cena se pohybuje od pár stovek do několika tisícovek korun. Nejčastěji si lidé pořizují vietnamské prasátko, které je vhodné i jako jateční plemeno, nebo Gottingenovo prasátko, jenž se vyšlechtilo čistě pro vědecké účely.

 

Jejich chov je náročný, ale dá se zvládnout

 

Nejprve si musíte uvědomit, že soužití s prasátkem není v ničem podobné jako je to s pejskem či kočkou. Prasátko se může dožít až 20 let. Na rozdíl od koček a psů, u prasátek vládne matriarchát, který se projevuje tím, že jsou dominantnější a svéhlavější. U prasečích “holek” musíte ve výchově přitvrdit, naopak prasečí kluci jsou tvárnější. Lépe se tedy podřídí “kluci”.

 

Další věcí, kterou o nich musíte vědět je, že jsou extrémně teritoriální zvířata. Prasata nemají ráda, když se k nim přibližují cizí lidé či zvířata. Ano, jsou inteligentní. Ale bohužel svou chytrost využívají jen ke svému prospěchu. Takže se rovnou rozlučte s myšlenkou, že jednoho krásného dne bude vaše prasátko spolupracovat a poslouchat tak jako pejsci.

 

Možná budete mít problém, sehnat si v okolí veterináře či ošetřovnu pro zvířata. Je jen málo veterinářů, kterým nedělá ošetření prasátek jako mazlíčků žádný problém. Většina nemá Mějte tedy na paměti, že kvůli svého nového mazlíčka budete muset dojíždět za lékařem i několik kilometrů.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.5 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies