Meduňka lékařská

Této léčivé a krásně voňavé bylince se neříká lékařská jen tak, pro nic za nic. Tento přídavek si skutečně zasloužila. Co všechno se z ní dá připravit? A jak prospívá našemu zdraví?

Meduňka lékařská

 

  • Chtěli byste si ji vypěstovat?

 

Používá se už více než 2000 let a pochází ze Středomoří. Její latinský název je Melissa officinalis. Označení meduňka je odvozeno z řeckého slova “včela”, neboť voní jako med. Rostlina může vyrůst do výšky 30 - 80 cm. Ve volné přírodě ji moc často neobjevíte, ale lze ji snadno vypěstovat. Jen pro ni musíte najít nějaké slunné stanoviště, kde nechybí dobře propustná a bohatě vyživená půda.

 

Ideální půda by měla být písčitá či hlinito-písčitá. Můžete ji pěstovat nejen na zahradě, ale i v nádobě na parapetu či balkoně. Jakmile ji ale někam zasadíte, nemusíte stanoviště měnit 8 - 10 let. Meduňku si můžete rozmnožit pomocí semen i řízkováním. Její kořeny se zapustí až do hloubky 20-30 cm, takže s tím počítejte při výběru květináče.

 

Meduňka kvete od července do srpna. Lístky a nať by se měly sbírat ručně a v dobře před rozkvetením. V prvním roce hodně úrody nečekejte. V dalších letech se ale rozroste tak, že budete sbírat i několikrát do roka. Úrodu sbírejte raději za suchého a slunného počasí. Nesnáší mráz, takže ji v zimě chraňte - ideálně pomocí fólie.

 

Pokud si ji budete chtít uchovat na delší dobu, usušte si ji. Musíte ale postupovat rychle, jinak vám bude hnědnout a postupně i znehodnocovat. K sušení je ideální místnost, ve které je průvan. Když ji usušíte správně, vydrží vám až 10 měsíců a v některých případech dokonce i rok.

 

  • Účinky

 

Ze sušené či čerstvé meduňky si pak můžete připravit čaj a z čerstvé pak sirup či olej. Meduňkový čaj působí i jako sedativum, tudíž je vhodný na celkové zklidnění. Užívá se hlavně při chřipce a nachlazení. Čaj je vhodní pro zklidnění zažívání a pomáhá při potížích s usínáním.

 

Doporučuje se i v případě, že vás trápí nadýmání nebo zácpa. Meduňka dále pomáhá léčit opary, zmírňuje bolesti hlavy, nevolnost a zvracení v těhotenství a užívá se i pro uvolnění křečí. Odstraňuje stres a pomáhá i při záchvatech kašle.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies