Složení medu
Oproti obyčejnému cukru obsahuje med většinou monosacharidy - glukózu a fruktózu (jednoduché cukry), které naše tělo využije a zpracuje bez zvýšené zátěže. Organismus se tak ubrání složité přeměně cukrů. Kromě již zmíněných jednoduchých cukrů med obsahuje vodu, bílkoviny, enzymy, vitamíny A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, a vitamín P. Dále ho také dotvářejí vonné látky a barviva, pylová zrnka, aminokyseliny, včelí mateří kašičku, minerály (draslík, hořčík, železo, …) a další prvky.
Med nám chutná, ale i léčí
Díky svým antibakteriálním účinkům umí výborně naložit s nemocemi dýchacích cest, umí obnovit pružnost cév a tím zabraňuje zvyšování cholesterolu v krvi a ochraňuje nás před infarktem. Efektivně bojuje při bolestech kloubů, snižuje pravděpodobnost případného nachlazení, má pozitivní účinek na omlazení pleti a také působí jako přírodní antibiotikum. Napomáhá správné činnosti jater a odborníci jej doporučují na zbavení se problémů s nespavostí. Prý si stačí večer vypít horké mléko a v něm rozpustit 1 - 2 lžičky medu.
Někteří vám i doporučí přiložit malé množství medu na různá poranění, popáleniny a při otravě houbami vám rychleji do těla vrátí glukózu. S medem se můžeme setkat i na poli kosmetiky. Výtažky z medu se hojně přidávají do nejrůznějších druhů pleťových masek, krémů, šampónů apod. Vaše pokožka se tak ještě více rozjasní, zjemní a budete ji mít dostatečně vyživenou.
Skladování medu
Nejlepším způsobem, jak med skladovat, je umístit sklenici s medem na suché, tmavé a chladné místo. Maximální teplota by měla dosahovat 14 °C. Také nikdy nezapomeňte kontrolovat zda máte pořádně utěsněné víčko. Med by vám měl vydržet při správných skladovacích podmínkách i několik let, ale časem se ztrácí jeho biologická hodnota. Jestliže vám med zkrystalizuje či zatvrdne, není nijak závadný. Pokud ho budete chtít vrátit do tekuté podoby, stačí ho dát do vodní lázně a opatrně zahřívat.
Diskuze