Med - zlatý poklad

Na medu si pochutná každý. Má opojně sladkou chuť a považuje se za zdravější formu slazení. Jak můžeme využít jeho léčivé účinky? Věděli jste, že se používá i ke kosmetickým procedurám?

Med

Složení medu

 

Oproti obyčejnému cukru obsahuje med většinou monosacharidy - glukózu a fruktózu (jednoduché cukry), které naše tělo využije a zpracuje bez zvýšené zátěže. Organismus se tak ubrání složité přeměně cukrů. Kromě již zmíněných jednoduchých cukrů med obsahuje vodu, bílkoviny, enzymy, vitamíny A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, a vitamín P. Dále ho také dotvářejí vonné látky a barviva, pylová zrnka, aminokyseliny, včelí mateří kašičku, minerály (draslík, hořčík, železo, …) a další prvky.

 

Med nám chutná, ale i léčí

 

Díky svým antibakteriálním účinkům umí výborně naložit s nemocemi dýchacích cest, umí obnovit pružnost cév a tím zabraňuje zvyšování cholesterolu v krvi a ochraňuje nás před infarktem. Efektivně bojuje při bolestech kloubů, snižuje pravděpodobnost případného nachlazení, má pozitivní účinek na omlazení pleti a také působí jako přírodní antibiotikum. Napomáhá správné činnosti jater a odborníci jej doporučují na zbavení se problémů s nespavostí. Prý si stačí večer vypít horké mléko a v něm rozpustit 1 - 2 lžičky medu

 

Někteří vám i doporučí přiložit malé množství medu na různá poranění, popáleniny a při otravě houbami vám rychleji do těla vrátí glukózu. S medem se můžeme setkat i na poli kosmetiky. Výtažky z medu se hojně přidávají do nejrůznějších druhů pleťových masek, krémů, šampónů apod. Vaše pokožka se tak ještě více rozjasní, zjemní a budete ji mít dostatečně vyživenou.

 

Skladování medu

 

Nejlepším způsobem, jak med skladovat, je umístit sklenici s medem na suché, tmavé a chladné místo. Maximální teplota by měla dosahovat 14 °C. Také nikdy nezapomeňte kontrolovat zda máte pořádně utěsněné víčko. Med by vám měl vydržet při správných skladovacích podmínkách i několik let, ale časem se ztrácí jeho biologická hodnota. Jestliže vám med zkrystalizuje či zatvrdne, není nijak závadný. Pokud ho budete chtít vrátit do tekuté podoby, stačí ho dát do vodní lázně a opatrně zahřívat.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 7 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies