Med v kuchyni

Med je díky své charakteristické chuti, dlouhé době trvanlivosti a léčivým účinkům oblíbeným i v naší české kuchyni. Přečtěte si o něm více.

Med

Hned v úvodu našeho článku si povíme, z čeho se nám tak dobře známý med skládá. Všeobecně lze říci, že med je hustá, lepkavá tekutina, jenž je produkována včelami (i jiným hmyzem) sběrem a zahušťováním sladkých šťáv, především nektaru květů a výměšků hmyzu. Složení medu je závislé na druhu květů (které včely navštívily), lokalitě sběru, období a také včelstvu.

Složení medu

V typickém medu nalezneme fruktózu (cca 38%), glukózu (31%), vodu (17%), sacharózu (1%), jiné cukry (cca 9%) a také popel (0,17%).

Trvanlivost a skladování  medu

Kapalný med se díky svému složení nekazí. Pokud med skladujeme dlouhodobě při vyšší pokojové teplotě, může se nám na povrchu medu ve sklenici vytvořit tenká řidší vrstvička, obvykle bílého zbarvení - ta je způsobena ukládáním cukrů. Je to pouze kosmetická závada, která nemá žádný vliv na chuť ani nutriční hodnotu medu. Vhodné je med skladovat na chladnějším a tmavším místě.

Med v kuchyni

Med je nepostradatelným společníkem v kuchyni. Mnoho lidí jej používá jako ochucovadlo, charakteristické (až zvláštní) chuti. Navíc je med oproti jiným sladidlům lépe stravitelnější. Použít jej můžeme také k přípravě masa (vyzkoušejte kuřecí nudličky s medem, recept naleznete níže), moučníků i cukroví (bez medových perníčků si někteří z nás Vánoce či Velikonoce nedokáží ani představit). Med je tedy všestranným pomocníkem.

Pro zajímavost:

Med je nepostradatelným pomocníkem i v přírodní medicíně. Napomáhá rychlejšímu hojení spálenin, ran i vředů, redukuje jizvy i otoky, zmírňuje alergie. Navíc má antibakteriální účinky.

Tip: Kuřecí nudličky na medu

Smícháme med, česnek, sůl, pepř a trochu olivového oleje. Dobře promícháme a naložíme do této marinády omytá a na nudličky nakrájená kuřecí prsíčka. Necháme alespoň 2 hodiny v chladnu odležet, poté osmahneme dozlatova. Vhodnou přílohou jsou brambory a nebo rýže.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies