Máte na zahradě krtka? Co na něj zabírá?

Krtci jsou nejspokojenější v zimním období. Tvoří si podzemní chodbičky a také ty nevzhledné krtince, aniž by je kdokoliv rušil. Ale na jaře jim většina zahrádkářů vyhlašuje boj. Co vám pomohlo k vítězství? Pokud s ním bojujete doteď, tak vyzkoušejte některé z našich tipů.

krtinec

 

Kdo je vlastně váš soupeř?

 

Krtek obecný není pro nás ani pro naši úrodu škodlivý. Kromě toho, že vám krásu zahrady hyzdí svými krtinci, tak je pro vás prospěšným pomocným zahradníkem. Zbaví vás žížal, hmyzu, ale klidně se postará i o ještěrky, žabky i myši. Někdy vám také může poničit kořeny květin či keřů.

 

Právě díky jeho nešikovnosti v budování chodeb a krtinců, vám dokáže zničit celý pozemek. Pokud jej chcete zastihnout, zkuste to ráno nebo brzy odpoledne. To ryje nejčastěji. Ale na jed zapomeňte. Krtek je ohroženým druhem a měli byste ho jen odchytit a vypustit do volné přírody.

 

Jak se zbavit této nechtěné návštěvy? Co pomáhá?

 

  • Speciální hnojivo na trávu
  • Přístroje vydávající zvuky či vibrace
  • Pasti, dýmovnice
  • Jedovaté gely - například Liquid gel (ale použijte pouze v krajních případech)

 

Přirozenou ochranou je použít speciální trávníkové hnojivo. Má v sobě aromatické látky, které krtkům vadí. Aplikujte minimálně dvakrát, aby to bylo dostatečně účinné. Krtkovi také vadí hluk, takže ho můžete zkusit vyplašit technikou, která vibruje či píská. Tyto elekronická či mechanická zařízení existují v několika typech. Některé fungují klasicky na baterie, další se musí připojit k síti a některé jsou dokonce vyráběny, aby fungovaly na solární energii.

 

Zvuk je pro lidi i jiné domácí zvířata téměř neslyšitelný. Maximálně uslyšíte mírně bzučivý zvuk. Podobně, ale ne tak účinně, fungují i sekačky. Pokud budete pravidelně sekat trávu, tak ho možná donutíte se odstěhovat. Krtci nesnesou lidský pach, proto můžete vyzkoušet vložit do děr menší chomáče vlasů. Jestli chcete pasti nastražit tak, aby se do nich krtek chytil, vezměte si rukavice. Nesmí na nich ulpět lidský pach. Můžete ho také zkusit z jeho domova vykouřit dýmovnicí. Ucpěte (zakopejte, ušlapejte) všechny díry kromě jedné, do které tu dýmovnici vložíte. Jedovaté gely používejte až jako poslední možnost. Aplikujte je do čerstvých děr a krtek se jimi dříve či později umaže. Jakmile si takto umazanou srst olízne, otráví se většinou do 10 dní.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies