Máte malé děti? Nepěstujte tyto rostliny!

Květiny jsou ozdobou téměř každého domova a málokdo si dovede svou domácnost bez nich představit. Ovšem máte-li malé děti a nebo domácí mazlíčky, měli byste se vyvarovat druhům rostlin, o kterých se budeme v dnešním článku zmiňovat. Jsou totiž jedovaté, případně jinak nebezpečné a mohly by jim ublížit.

Kala

Diefenbachia, foto: elicriso.itPozor na jedovaté druhy pokojových rostlin

Pokojové rostliny jsou sice krásné, ovšem některé z nich jsou i životu nebezpečné – a to zvláště pro malé děti a domácí mazlíčky, kteří nemají dost rozumu na to, aby rozlišily jedovaté druhy rostlin od nejedovatých. A proto jsme tu my, dospělí lidé, abychom je ochránili před možným nebezpečím.

Některé pokojové rostliny jsou jedovaté jen lehce a při pozření způsobí ekzémy, záněty, vyrážky či otoky, u jiných pokojových rostlin hrozí při požití některé z jejich části zvracení, průjem nebo křeče. Některé pokojové rostliny v sobě ovšem obsahují velmi mnoho jedovatých látek, které při pozření většího množství mohou vyvolat otravu, ochrnutí celého organismu nebo v nejhorším případě také smrt!

Máte-li malé děti a nebo domácí mazlíčky, měli byste se vyvarovat pěstování následujících druhů pokojových rostlin: Difenbachia (difenbachie), Sansiviera (tchýnin jazyk), Codiaeum (kroton), Monstera, Clivia (klívie), Anthurium (anturie), Poinsettia (vánoční hvězda), Oleander (oleandr), Aglaonema, Amarillis (amarylis), Cyclamen (brambořík), Adenium (adénium), Vinca (barvínek), Primula (prvosenka), Cala (kala), Euphorbia (pryšec), Petunia (petúnie), Dracaena (dračinec), Solanum (lilek) a Capsicum (paprika).

Yuka, foto: elicriso.itDalší nebezpečné rostliny pro vaše děti

Setkat se ovšem můžeme nejen s jedovatými, ale také i jinak nebezpečnými rostlinami. Těmi jsou například takové, které mají velmi ostré listy a nebo také trny – a to ať už velké nebo velmi jemné, které se jen velmi těžko vytahují z prstů, apod. Máte-li malé děti vyhněte se proto také pěstování kaktusů, cykasů (Cycas) či aloe.

První pomoc při pozření jedovaté pokojové rostliny

Pokud se stane, že vaše dítě a nebo domácí mazlíček pozře část jedovaté rostliny, okamžitě u něj vyvolejte zvracení, podejte mu živočišné uhlí a neprodleně navštivte lékaře či veterináře. Potřísní-li se dítě jedem z jedovaté pokojové rostliny, postižené místo omyjte vodou s mýdlem. Objeví-li se vyrážka, ekzém, apod., ihned zajděte s dítětem k lékaři.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies