Máte kyselou půdu v zahradě?

S kyselou půdou se nejčastěji setkáme v oblastech, kde byl původně rašelinný podklad a také tam, kde se pěstují jehličnaté stromy (zejména smrky a borovice), jejichž pomalu se rozkládající jehličí půdu okyseluje. Řešením může být neutralizace pH půdy, případně vysázení vhodných rostlin, stromů a keřů, kterým kyselá půda svědčí.

Tráva s kapkami rosy

Máte kyselou půdu v zahradě?

Nejste si jistí, zda-li i Vy nemáte na své zahrádce takovou půdu? Její kyselost zjistíte pomocí testovací sady určené pro měření pH půdy (elektronické, případně sady obsahující indikátorové papírky), které lze zakoupit v každé větší prodejně se zahradnickým sortimentem. V případě, že se Vám po měření objeví hodnota pH 4,4 a nebo nižší, znamená to, že máte extrémně kyselou půdu. Hodnota pH pohybující se v rozmezí 4,6 až 5 značí půdu kyselou, pH 5,1 až 5,5 pak půdu slabě kyselou.

Tip: Kyselou půdu lze odhadnout i podle výskytu určitých druhů plevelů. Na takových půdách se nejčastěji vyskytuje šťovík, jitrocel, přeslička nebo mech.

Nevýhody kyselé půdy v zahradě

Hlavní nevýhodou takových půd je, že se v nich nedaří mnoha oblíbeným okrasným či užitkovým rostlinám, keřům a stromům. Řešením může být neutralizace kyselosti půdy, případně vysázení vhodných rostlin, stromů a keřů, kterým kyselá půda svědčí. Mezi takové rostliny řadíme níže uvedené.

Rostliny, kterým se daří v kyselé půdě

Okrasné rostliny: Vřesy (Calluna), Vřesovec (Erica), Violka rolní (Viola arvensis), Čechrava (Astilbe), Prvosenka (Primula), Řebčík kostkovaný (Fritillaria meleagris), Lilie (Lilium), Vlčí bob (Lupinus), Čemeřice (Helleborus) atd.

Užitkové rostliny: Kanadské borůvky (Vaccinium corymbosum), Brusinky (Vaccinium macrocarpon), Kiwi (Actinidia arguta) atd.

Keře: Hortenzie (Hydrangea), Mochna křovitá (Potentilla fruticosa), Kručinka (Genista), Kdoulovec (Chaenomeles), Cesmína vroubkovaná (Ilex Renata), Bobkovišeň (Prunus laurocerasus), Čilimník (Cytisus), Pieris (Pieris), Kalme (Kalmia), Šácholán (Magnolia), Janovec metlatý (Cytisus scoparius), Cypřišek (Chamaecyparis), Zerav (Thuja) nebo například Datyně ((Enkianthus) atd.

Stromy: Ambroň (Liquidambar), Javor dlanitolistý (Acer palmatum), Liliodendron (Liriondendron), Pabuk (Nothofagus) atd.

Jak zneutralizovat kyselou půdu v zahradě?

Kyselé půdy lze vylepšit přidáním mletého dolomitického vápence, který kyselost půdy zmírní a navíc obohatí půdu o hořčík. Nedostatek hořčíku v půdě se projevuje žloutnutím pletiv mezi žilkami listů rostlin.

Další zajímavé články k tématu:

Co vše bychom měli vědět o půdě?

Zahrada - orba, rotavace, kultivace

Zahrada - vláha je důležitá

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.8 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies