Máta a její léčivé účinky - jak si ji vypěstovat?

Mátu peprnou užívají lidé již tisíce let. Latinsky se máta řekne mentha piperita. Je osvěžující a najdeme ji kromě žvýkaček i v koktejlu jménem mojito. Její využití tady nekončí. Má i léčivé účinky.

máta

 

Původně máta pochází z Anglie, ale časem se rozšířila do dalších zemí. Dnes si můžeme vybírat ze čtyřiceti druhů. Chuť i vůně jsou hodně výrazné a proto některým lidem mohou být nepříjemné. Nevoní jim příjemně a s chutí nejsou spokojeni. Je bohatá na silice mentolu a menthonemu. Má štiplavou kořeněnou chuť a je příjemně větrová. Chladí a osvěžuje.

 

Účinky

 

Pokud vás trápí žaludeční potíže, zmírníte je mátou. Můžete se s její pomocí zbavit i nadýmání a nechutenství. Zabraňuje křečím a zlepší funkci střev. Její konzumace se doporučuje lidem, které trápí rýma, kašel, bolesti v krku a hlavy. Pokud chcete zvýšit léčebné účinky, pak bude nejlepší ji inhalovat. Máta také prospívá játrům, slinivce i žlučníku. Používá se i na problémy s nespavostí, k léčení migrény či potlačení stresu. Máta má i afrodiziakální účinky.

 

Také prospěje srdci, zlepší jeho činnost a sníží krevní tlak. Někdy se máta přidává i do mastí či balzámů. Díky mentolu postižené místo příjemně ochladí a znecitliví. Je tedy šikovným pomocníkem při podráždění kůže nebo zmírňuje pocit svědění. Mátové masti se skvěle hodí na bolavé klouby nebo svaly. Odvar z máty můžete použít místo ústní vody. Osvěžíte tím svůj dech a nebudou vás bolet zuby ani dásně. Zkuste třeba mátový čaj nebo vynikající mátový likér, kde stačí mátové listy smíchat s vodkou, slivovicí nebo koňakem.

 

Pěstování máty

 

Volně v přírodě se s ní moc nesetkáte. Vypěstovat se dá v květináči uvnitř či za oknem nebo si ji zasaďte na zahradě. Může vám vyrůst až do výšky ½ metru. Ale nesázejte semena. Málokdy se chytne. Je mnohem lepší, když si seženete sazeničku. Dejte ji do vlhké půdy. Nejlepší období pro sázení je jaro nebo podzim. Chraňte ji před větrem a ostrými slunečními paprsky. Pravidelná zálivka je základ. Díky správné péči vám vydrží i 5 let.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies