Masožravé rostliny a jejich druhy

Mezi nejoblíbenější druhy masožravých rostlin patří Rosnatky, Darlingtonie, Mucholapky, Heliamfory, Láčkovky, Tučnice a Špírlice. Přečtěte si o nich více.

Kapky vody na listu

Rosnatky (Drosera)

Rosnatek existuje asi 150 druhů. Jejich společným znakem jsou lapající orgány, které se nacházejí na různě velkých a tvarovaných listech pokrytých tzv. tentakulemi. Tentakule obsahují lepivé kapičky, na které je nalákán hmyz. Vyskytují se na všech kontinentech kromě Antarktidy a nejsevernějších oblastí za polárním kruhem.

Darlingtonie (Darlingtonia)

Darlingtonie je jediným zástupcem masožravých rostlin tohoto druhu. Vzhled této masožravé rostliny připomíná vztyčenou hlavu kobry, dorůstá výšky až 90 centimetrů.. Úkolem rostliny je vzbudit u hmyzu dojem, že uvnitř pasti je volný prostor a tak hmyz bez obav vleze dovnitř. Vyskytuje se převážně v USA ve 160 kilometrů dlouhém pásu, který se táhne od města Rosenburg k městu Santa Rosa.

Mucholapka (Dionaea)

Mucholapka je jediným zástupcem masožravých rostlin tohoto druhu. Vyznačuje se pro ni charakteristickým lapavým pohybem. Tento rychlý pohyb mucholapka vykonává 2 čepelemi, které při sklapnutí vytvoří klec, z niž je pro hmyz nemožné se dostat ven.Vyskytuje se převážně v USA v Jižní Karolínii.

Heliamfory (Heliamphora)

Tyto masožravé rostliny představují nevelký druh. Heliamfory dosahují výšky 8 až 50 centimetrů. Jejich pasti jsou tvořeny kapičkami nektaru na vábení kořisti. Vyskytuje se zejména na v oblastech Ameriky, kde je častější výskyt dešťových srážek.

Láčkovky (Nepenthes)

Láčkovky jsou velmi rozšířeným druhem masožravých rostlin. V přírodě dorůstají výšky až neuvěřitelných 20 metrů. Past této liánovité rostliny se skládá z listu, ze kterého vede úponka a nasedá na láčku. V láčce je trávící tekutina rozkládající ulovenou kořist. Vyskytuje se v tropických a deštných lesích.

Tučnice (Pinguicula)

Tučnice jsou dalším známým druhem masožravých rostlin. Tyto rostliny chytají hmyz na velké placaté a lepkavé listy. Ty mají různé tvary, barvy i velikosti. Vyskytují se v různých nadmořských výškách i zeměpisných šířkách.

Špirlice (Sarracenia)

Špirlice jsou vytrvalé masožravé rostliny, jejich lapací listy mohou dorůstat do délky až jednoho metru. Listy jsou pokryty nektarovými žlázami, které vylučují nektar a tím lákají kořist. Vyskytuje se zejména ve východní části USA.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies