Masožravá rostlinka - už jste si ji také pořídili?

Už to budou asi 4 roky od doby, kdy se u nás začaly masožravé rostliny kupovat ve větším množství. Prodejci lákali lidi na jejich exotický původ, na praktičnost, co se zbavování hmyzu týče, a také na úžasnou podívanou. Vzpomínáte si na film - Adéla ještě nevečeřela? Tahle kytička byla obrovských rozměrů, ale masožravky jsou i menších rozměrů a rozhodně nejí lidi. Pokud se jí rozhodnete koupit, jakou péči byste jim měli věnovat?

Masožravá rostlina

 

Některé druhy potřebují více vaší pozornosti než jiné, proto dobře vybírejte i kvůli množství času, jež jste ochotní těmto rostlinkám věnovat. Masožravky je nutné umístit tam, kde je hodně světla, vlhkosti a tepla. Na některé typy by ale nemělo svítit slunce přímo, spíše je dejte někam do stínu. Pokud na ně nesvítí dostatek světla, můžete si vypomoct zakoupením umělého osvětlení. Rozhodně je nepokládejte nad topení, protože když bude mít masožravka až příliš suchý vzduch, způsobíte ji tím nenávratné škody.

 

Měli byste je zalívat raději měkkou vodou (dešťovka), pořád musí být ve vodě. Pokud je chcete pěstovat venku na zahrádce, raději je pěstujte ve skleníku, než na přímém slunci. Na jednotlivé druhy masožravých rostlin se doporučuje jiný substrát, různý podíl rašeliny, přísad, písku a dalších částí substrátu. Substrát v zimě udržujeme jen trochu vlhký. Rostlinu přesadíme klidně jednou za 3 roky, to jí bude stačit.

 

Nepřekrmte ji!

 

Potrava není to nejdůležitější na co byste si měli při péči o tento druh rostliny dávat pozor. Příliš časté krmení má pak za následek tvorbu plísně na listech či až úplné zahubení rostliny. Masožravka se o sebe postará sama, naláká hmyz na svou vůni a stačí ji jeden či dva kusy jakéhokoliv hmyzu za celý týden. Hlavně ji nekrmte žádným masem!

 

Některé druhy masožravých rostlin

 

Začátečníkům se doporučují mucholapky podivné, rosnatky, špirlice a hodně oblíbenou je láčkovka. Mucholapka je populární díky své rychlosti polapení hmyzu, což je do pár sekund. Je ale mnohem více náročnější na údržbu - světlo, teplo a vodu. Rosnatky oproti jiným druhům nepotřebují krmit. V létě je lepší dopřát ji méně vody a přes zimu klidně můžete substrát udržovat sušší. Špirlice je podobná láčkovkám, mají různě tvarované láčky, do kterých spadne hmyz a větší typ potravy a takhle si je tato masožravka utopí ve vlastních trávících šťávách. A nejnáročnější jsou potom láčkovky, které můžete vidět narůst až do oněch obřích rozměrů (do 20 m). Mohou stravovat i větší obratlovce, neboť objem jejich pastí může mít až do 4 litrů. Ne nadarmo se před nimi varuje a mluvíme o nich jako o královnách všech masožravých rostlin. V přírodě je najdete v tropickém pásu, tudíž jsou hodně závislé na vysokých teplotách a vlhkosti.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.8 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies