Maranska – slepice snášející hnědá vejce

Maraska je plemenem slepice, které vyniká nejen svým výstavním vzhledem, ale především klidnou povahou a netradičními, čokoládově zbarvenými vejci, která snáší. Seznamte se s tímto plemenem podrobněji prostřednictvím našeho dnešního článku.

Maranska snáší hnědá vejce

Maranska (Zdroj foto: marans-club.chez-alice.fr)Všeobecně o tomto plemenu slepic

Toto plemeno slepic bylo před nedávnem vyšlechtěno ve Francii, odkud se nyní postupně rozšiřuje do celého světa. V České republice není ještě příliš známé, postupně si však získává mezi chovateli oblibu. Setkat se můžeme nejčastěji s maranskami v černoměděném zbarvení, v zahraničí nejsou výjimkou ani jedinci bílého, černého nebo černostříbrného zbarvení. Rozměrově je maraska větším plemenem (samice: 2,5 – 3 kg, samec: 3 – 4 kg), existuje ovšem i jejich zakrslá forma.

Povaha a nosnost maransky

Maranska vyniká svou klidnou, v hejnu nekonfliktní povahou a velkou shánlivostí. Je plemenem, které dle vzorníku snáší průměrně 180 až 200 vajec za rok. Budeme-li o maransky správně pečovat, mohou snést vajec i mnohem více. Typické jsou pro ně velká vejce, která mohou být bíle, okrově, kropenatě a nebo čokoládově zbarvená. Mezi chovateli je nejvíce žádané čokoládové zbarvení skořápek.

Vejce maransky  (Zdroj foto: marans-club.chez-alice.fr)Čím je krmit

Před statkovým krmivem dejte přednost raději podávání zrní (směs obilí a jiných semínek, například slunečnice) a zejména zelenému krmení. Maransky vám za to budou velmi vděčné a odmění se vám za to kvalitními a netradičně zbarvenými vejci. Pro jejich krmení je vhodná tráva, kopřivy, vojtěška, řebříček a také další bylinky.

Slepice jsou schopné snášet již v pěti měsících, chcete-li ovšem docílit velkých a kvalitních vajec, snažte se nosnost oddálit na věk sedm až osm měsíců. Toho lze docílit vhodnou skladbou krmiva. Do sedmi měsíců věku maransek se proto vyhněte podávání směsí povzbuzujících nosnost. Ideální stravou pro mladé slepice, u nichž chcete oddálit nosnost, je tráva, ječmen a ječný šrot.

Jak ubytovat, krmit a také dále pečovat o jednotlivé druhy slepic, se dozvíte v následujícím článku. Ve článku se také dozvíte, jak slepice správně vybírat a jak lze ovlivnit snášku jejich vajec. Více ZDE >

Maraska – několik málo zajímavostí o tomto plemenu

  • Toto plemeno slepic snáší vejce se silnější skořápkou. Je zde tedy velká šance, že přes skořápku neproniknou bakterie salmonely.
  • Nosnost marasek se s jejich přibývajícím věkem snižuje. Nejvíce plemeno nese v prvním roce, druhým rokem snáška nepatrně klesá. Třetím rokem jde nosnost výrazným způsobem dolů.
  • Maransky lze chovat nejen pro netradiční a kvalitní vejce, ale také pro výstavní účely.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 18 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies