Maceška - jak probíhá výsev?

I když tato překrásná květinka neměla zrovna štěstí na jméno, dokáže se na vás usmívat po celý rok. Když se ji rozhodnete vypěstovat na své zahrádce nebo jen v truhlíku za oknem, bude vám pak na ni stačit jen pohlédnout a hned vám svět bude opět připadat veselý a barevný.

Macešky v různých barevných variantách

 

Neustálým šlechtěním se hledají nové druhy rostlin. Nezapomínejte pro ty nové druhy na ty dříve známé květiny, které kdysi zdobily téměř každou zahrádku. Možná je znáte jako violky. Existuje spousta druhů violek. Patří tu i violka vonná alias fialka, která je jednou z prvních jarních kytiček.

 

Na polích a v lukách se objevuje violka rolní a violka trojbarevná. Ve vlhkých hájích můžete narazit na violku bahenní a ve stínu se ukrývají violky psí a violky chlumní. V Anglii v 19. století vyšlechtili macešku zahradní, jenž ovládly okrasné zahrady v mnoha barevných variantách.

 

Výsev

 

Semínka vkládáme do vlhkého substrátu do hloubky asi 5 mm. Daří se jim nejlépe ve stínu a při teplotě 15 - 17 °C. Jestli jste pro podzimní kvetení, vysévejte do volné půdy již v červnu či červenci. Pozor ale, aby se vám mladé rostlinky nepopálily od sluníčka. Je nutné je přistiňovat - například jutovinou.

 

Když se rozhodnete pro jarní kvetení, vysévejte je až v srpnu či během zimního období. V zimě pak záhony chráníme slámou nebo chvojím. V září si je také můžete vysít, ale to platí jen pro výsev doma. Semenáčky doma přepichujeme a pak je hned, jak opět nastane jaro, vysaďte ven na zahrádku.

 

Aby vám květinky krásně prospívaly, potřebují kvalitní, dobře propustnou živnou půdu. Také je chraňte před úpalem a příliš velkým suchem. Pravidelně je zalévejte, ale jen takovým množstvím vody, aby listy oschly co nejdříve. Ideální je zalévat macešky hned ráno. Pokud vám nějaké květy uschnou, zbavte se jich. Půdu kolem rostlinek byste měli udržovat vzdušnou, zkypřenou a také ji musíte pravidelně zbavovat plevele.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.8 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies