Losos v kuchyni
Můžete si koupit čerstvého lososa, zmražené steaky, podkovy nebo celého lososa a seženete i uzené lososové plátky. Losos je šťavnatý a má jedinečnou chuť, kterou můžete kombinovat s česnekem, limetkami, medem či zázvorem. Uzené plátky lososa se hodí k přípravě předkrmů, chuťovek, rolád, ale můžete je použít i k těstovinám nebo do salátů. Ze syrového lososa se připravuje japonské sushi, ale také se z něj tvoří carpaccio nebo tatarák. Steaky se mohou smažit, pošírovat, péct, zapékat i grilovat.
Ochutnejte nadýchané lososové mininákypy (4 porce)
- Brambory - 250 g
- Losos - 120 g (filet bez kůže a kostí)
- Brokolice - 120 g
- Smetana - 2,2 dcl
- Vejce - 1 ks
- Citronová kůra - špetka
- Pepř - špetka (bílý)
- Sůl
- Máslo - na vymazání formiček
- Strouhanka - na vysypání formiček
Lososa si nakrájejte na kostky a vychlaďte v ledničce (ideálně v mrazničce). Brokolicové růžičky uvařte v osolené vodě, ale jen krátce a pak je rychle zchlaďte studenou vodou. Potom je nechte pořádně okapat a vyndejte si již vychlazeného lososa. Vyšlehejte ho v mixéru, přidejte sůl, pepř, citronovou kůru a šlehejte, dokud se všechno dokonale nespojí. Pak po částech přilívejte studenou smetanu a šlehejte dohladka. Nesmíte ale šlehat moc dlouho, aby se vám nesrazila směs. Brambory si oloupejte a uvařte klasickým způsobem.
Po uvaření nechte chvilku vychladnout a pak je nakrájejte na plátky. Vkládejte je na dno zapékacích formiček, které jste si vymazali máslem a vysypali strouhankou. Pak tam přidejte polovinu lososové hmoty a také část brokolice, kterou si nasekáte také na plátky. Pak tyto vrstvy ještě jednou zopakujeme a nakonec dáme vrstvu brambor s plátkem brokolice. Pak už jen zalijte smetanou, do které vmícháte vejce a sůl a formičky pak vložte do pekáčku s teplou vodou. Ale pozor! Voda nesmí přesahovat polovinu formičky. Dejte péct do trouby vyhřáté na 150 °C a pečte minimálně 30 minut.
Diskuze