Losos - ochutnejte nadýchaný mininákyp. Zkuste změnu!

Lososové maso má jemnou růžovou až oranžovou barvu. Prospívá našemu zdraví díky nenasyceným mastným kyselinám omega 3 a vitamínu B a D. Losos je také bohatý na selen a draslík. Losos je podle odborníků dietní a nejzdravější ryba. Nemá žádné kosti, ale za tuto pochoutku si bohužel budete muset připlatit. Losos není zrovna nejlevnější, ale přesto byste si kousek lososa měli alespoň občas dopřát.

losos

 

Losos v kuchyni

 

Můžete si koupit čerstvého lososa, zmražené steaky, podkovy nebo celého lososa a seženete i uzené lososové plátky. Losos je šťavnatý a má jedinečnou chuť, kterou můžete kombinovat s česnekem, limetkami, medem či zázvorem. Uzené plátky lososa se hodí k přípravě předkrmů, chuťovek, rolád, ale můžete je použít i k těstovinám nebo do salátů. Ze syrového lososa se připravuje japonské sushi, ale také se z něj tvoří carpaccio nebo tatarák. Steaky se mohou smažit, pošírovat, péct, zapékat i grilovat.

 

Ochutnejte nadýchané lososové mininákypy (4 porce)

 

  • Brambory - 250 g
  • Losos - 120 g (filet bez kůže a kostí)
  • Brokolice - 120 g
  • Smetana - 2,2 dcl
  • Vejce - 1 ks
  • Citronová kůra - špetka
  • Pepř - špetka (bílý)
  • Sůl
  • Máslo - na vymazání formiček
  • Strouhanka - na vysypání formiček

 

Lososa si nakrájejte na kostky a vychlaďte v ledničce (ideálně v mrazničce). Brokolicové růžičky uvařte v osolené vodě, ale jen krátce a pak je rychle zchlaďte studenou vodou. Potom je nechte pořádně okapat a vyndejte si již vychlazeného lososa. Vyšlehejte ho v mixéru, přidejte sůl, pepř, citronovou kůru a šlehejte, dokud se všechno dokonale nespojí. Pak po částech přilívejte studenou smetanu a šlehejte dohladka. Nesmíte ale šlehat moc dlouho, aby se vám nesrazila směs. Brambory si oloupejte a uvařte klasickým způsobem.

 

Po uvaření nechte chvilku vychladnout a pak je nakrájejte na plátky. Vkládejte je na dno zapékacích formiček, které jste si vymazali máslem a vysypali strouhankou. Pak tam přidejte polovinu lososové hmoty a také část brokolice, kterou si nasekáte také na plátky. Pak tyto vrstvy ještě jednou zopakujeme a nakonec dáme vrstvu brambor s plátkem brokolice. Pak už jen zalijte smetanou, do které vmícháte vejce a sůl a formičky pak vložte do pekáčku s teplou vodou. Ale pozor! Voda nesmí přesahovat polovinu formičky. Dejte péct do trouby vyhřáté na 150 °C a pečte minimálně 30 minut.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies