Účinky lněného semínka
Konzumace lněného semínka se doporučuje především těm, kteří trpí revmatismem, diabetem, potížemi s vysokým tlakem, zácpou a trávícími obtížemi. Pomáhá léčit i zánětlivá a nádorová onemocnění a prospívá i těm, kteří jsou unavení či zažívají vysokou psychickou zátěž. Zmírňuje projevy atopického ekzému a lupenky. Také by jej měly užívat i těhotné a kojící ženy.
Lněná semínka musíte umět správně zpracovat
Jestliže něčím nenarušíte jeho slupku nebo jej pořádně nerozkoušete, jsou pro nás špatně stravitelná. Měli byste si semena nejdřív namlít, ale skladovat je takto nemůžete. Proto je nejlépe zpracujte těsně před tím, než se je rozhodnete konzumovat.
Ze semínek si můžete připravit hmotu, která vznikne po smíchání s vodou. Lněná semínka nabobtnají a tím se začne tvořit sliz. Z takto vytvořeného slizu se pak vytvoří nálev. Ten vznikne tak, že lněná semínka 5 minut povaříte a poté je necháte alespoň 15 minut odstát.
Ze "slizu" se dá připravit i vynikající nápoj. Lněná semínka stačí zalít vodou a nechat přes noc. Ráno je pak stačí už jen rozmixovat.
Tip: Semínka nemusíte zalévat pouze vodou. Chutnají skvěle i s pomerančovým džusem. Doporučená denní dávka semínek je asi 3 lžíce.
Další využití v kuchyni
Skvěle vám při pečení nahradí vajíčko. Jednu lžíci lněných semínek zalijte horkou vodou (3 lžíce) a opět nechte nabobtnat. Poté rozmixujte ponorným mixérem.
Z lněných semínek se získává i lněný olej, který našemu zdraví ohromně prospívá. Můžete si jej pořídit v prodejnách se zdravou výživou, ale dejte si pozor, rychle žlukne. Proto se ho snažte spotřebovat co nejrychleji a uchovávejte ho vždy v lednici. Tento olej se pak přidává do ranní kaše nebo také do salátu. Doporučuje se konzumovat především k potravinám, které jsou bohaté na bílkoviny a síru, což se týká čerstvého sýru, pažitky, tvarohu česneku, cibule či jogurtu.
Diskuze