Levný provoz ledničky vyžaduje vaší snahu

Na ledničce s nízkou spotřebou energie se dá hodně ušetřit jen pokud s ní správně nakládáte. Odhalili jsme nejčastější chyby, díky kterým lednička útočí na vaši peněženku nebo dokonce nechladí, jak má!

Lednice

Jak ušetřit s ledničkou

Základem pro dobře fungující a elektřinu navíc zbytečně nehltající ledničku je její správné umístnění. Neměla by být postavena v blízkosti tepelných zdrojů (sporák) ani na místě, kde přes den svítí přímé sluneční světlo. Ideální je umístění ve stínu nebo polostínu. Důležitý je také prostor mezi lednicí a zdí – mělo by zde zůstat nejméně pět centimetrů volného místa, aby mohl směrem k motoru proudit vzduch. Teplotu v lednici nastavte na plus pět stupňů, každý stupeň dolů znamená o 7% vyšší spotřebu! Vhodné je také osvětlení LED diodami – klasické žárovky jsou na spotřebu energie náročnější.

Lednička není televize

Dlouhé zírání do lednice vaší peněžence nesvědčí. Dveře lednice otevírejte pouze až když víte, co z ní potřebujete. Potraviny mějte roztřízené, abyste je pak nemuseli dlouho hledat. Také vkládání ovoce a zeleniny do šuplíků provádějte mimo lednici, aby nebyla dlouho otevřená.

Odmražování lednice plus rozmražování jídla jako úsporná finta

Lednici pravidelně odmrazujte. Námraza silnější než tři milimetry vám dvojnásobně zvýší spotřebu energie! Naopak jídlo ale můžete rozmrazovat přímo v lednici – rozmražování bude sice pozvolnější a tudíž déle trvající, lednici tím ale ochladíte a spotřebu energie snížíte.

Pravidelná údržba prodlouží životnost lednice a šetří vaši peněženku

Chladič lednice občas opatrně očistěte od prachu, stejně tak sem tam mýdlovou vodou omyjte gumové těsnění kolem dveří. Zkontrolujte, zda těsnění stále funguje – přivřete do lednice list papíru – pokud pujde vytáhnout dosti těžko, je vše v pořádku. Špatně těsnícími dveřmi lednice proniká dovnitř zbytečně teplo!

Další fatální chyby

Dalšími, velmi častými chybami zvyšujícími žravost vaší lednice, je vkládání teplých pokrmů, vkládání tekutin v otevřené nádobě (způsobují námrazu) a ukládání potravin tak, že se dotýkají zadní stěny chladničky. Těchto fatálních omylů se vyvarujte!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies