Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Lanýže - vrcholný gastronomický zážitek

Jedná se o vzácné houby, které se vyskytují v oblasti Francie, Chorvatska nebo Itálie. Můžete je objevit kolem kořenů listnatých stromů. U nás je také můžete najít, ale bohužel je u nás sběr lanýžů přísně zakázán. Lanýže se dělí na černý letní, černý zimní a bílý.

lanýž

 

Lanýže v kuchyni

 

Můžete je zakoupit ve specializovaných obchodech a prodávají se v čerstvém stavu. Je to druhá nejdražší surovina, na prvním místě je samozřejmě kaviár. Měli byste tedy počítat s tím, že za tuto pochoutku utratíte hodně peněz. Ceny jsou různé, záleží na kvalitě a typu lanýžů. Za 1 kilogram můžete zaplatit od 11 000 - 280 000 Kč. Měli byste vědět, že bílé lanýže jsou mnohem dražší než černé.

 

Pokud je budete skladovat na temném a chladném místě, mohou vám vydržet 2 týdny. Jestli jsou měkčí, raději je zpracujte do týdne. Podle odborníků byste je měli uložit do vrstvy rýže, která se postará o případnou vlhkost a lépe tak lanýže ochrání před různými plísněmi. Lanýže jsou perfektní do omelet, do omáček k těstovinám a také s nimi můžete dochutit rizoto.

 

Připravte si vynikající lanýžovou omeletu

 

  • Vejce - 6 ks
  • Lanýže - 150 g (celé či drcené)
  • Panenský olivový olej
  • Sůl
  • Černý pepř
  • Víno - na dochucení (červené či bílé)

 

Vajíčka si rozklepněte do misky, přidejte sůl a pepř a smíchejte s lanýžem. Pokud nemáte drcený, pak jej stačí nastrouhat. Do pánve na rozpálený olivový olej nalijte směs a opečte omeletu z obou stran. Hotovou omeletu můžete dochutit trochou vína - pár kapek bohatě stačí.

 

Ochutnejte také lanýžové těstoviny (2 porce)

 

  • Olivový olej - 7 lžic
  • Česnek - 1 stroužek
  • Černý lanýž - 2-3 ks
  • Špagety - 300 g
  • Houbový masox - ½ jedné kostky stačí
  • Parmazán - na posypání

 

Těstoviny si uvařte podle návodu na obalu tak, aby byly “al dente” (na zkus). Do pánve si nalijte olivový olej, na kterém si nejprve dozlatova osmažte stroužek česneku. Pak z pánve česnek vytáhněte a pánev na chvíli odstavte. Nastrouhejte si přibližně ¾ lanýžů, zbytek si nechte na posypání na závěr. Pak opět postavte pánev na plotýnku a na mírném ohni lanýže osmažte. Přidejte houbový masox a smažte asi 1 minutu za stálého míchání. Pak plotýnku vypněte. Těstoviny pak v pánvi promíchejte s olivovým olejem a lanýži. Podávejte posypané nastrouhaným parmazánem a lanýži.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2017 eMagazíny.CZ s.r.o.