Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Langur duk - nejkrásnější vybarvená opice

Langur duk patří mezi nejkrásnější vybarvené opice. Kdysi byl hojně rozšířen v deštných pralesích a jihovýchodní Asii, ale stal se obětí kobercového bombardování a odlisťování pralesů během války ve Vietnamu.

Langur duk

Langur duk patří, stejně jako jeho blízce příbuzný langur čínský, do podčeledi gueréz, jejichž společnými znaky jsou stejná potrava skládající se převážně z listí, a také to, že nemají lícní torby.

Langur duk obecně

Řád: primáti
Čeleď: kočkodanovití
Rod a druh: Pygathrix nemaeus

Rozšíření a způsob života

Opice langur duk žije ve Vietnamu a v Laosu a na tomto území se drží v neporušených hustě zarostlých monzunových deštných pralesích až do neuvěřitelných výšek 2000 metrů nad mořem.

 

Langur duk byl zde dříve velmi hojnou opicí a žil ve skupinách, které měly více jak 60 členů. Dnes ale stěží uvidíte tlupy s více než 12 jedinci.

 

K životu v korunách stromů samozřejmě patří i výpravy za potravou, při kterých languři přeskakují mezi vrcholy stromů, houpají se z větve na větev a velmi často se mezi sebou dorozumívají hlasitým voláním.

 

Langur duk je výjimečně čilá, obratná a také lehká opice, a tak může snadno přeskakovat skulinami mezi větvemi stromů až na šestimetrové vzdálenosti. Na vyhlédnuté větvi přistane nejprve nohama, nataženýma dopředu.

Tělesné rozměry langurů

Délka těla: 55 – 82 cm, samci jsou větší než samice
Délka ocasu: 60 – 77 cm
Hmotnost: samice až 5 kg, samci až 7 kg

Potrava langurů duk

Hlavní potravou langurů je listí, ovoce je jen doplňkovou částí. Sháněním potravy stráví languři dukové velkou část dne, protože potřebují k nasycení velké množství listí.

 

I když nejsou při výběru potravy moc vybíraví, jsou to přesto nároční strávníci. Nejdříve strhají listí i ovoce bez výběru a pak je začnou prozkoumávat a vybírat. Přezralou či zelenou potravu odhazují pryč.

Rozmnožování langurů

Rozmnožování langurů duků nebylo do dnešní doby dostatečně prozkoumáno. Většina příbuzných opic si však k páření volí takové období, aby mláďata přišla na svět, když je všude dostatek potravy.

 

Úvodní rituál páření zahajuje samice tak, že se položí na větev obličejem dolů, což je vlastně i pářící poloha. Samice zároveň pokukuje přes rameno po samci, jehož si vybrala. Samec na výzvu odpovídá upřeným pohledem na samici. Poté svůj zrak obrátí na místo, které považuje za vhodné k páření.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2017 eMagazíny.CZ s.r.o.