Karamelový likér
- Slazené či karamelové kondenzované mléko - 1 plechovka (400 g)
- Instantní káva - 1 lžíce (rozpusťte v 1 lžíci horké vody)
- Vanilkový extrakt - 1 lžička
- Brandy - 400 ml (místo brandy můžete použít rum)
- Smetana ke šlehání - 500 ml
Konzervu s kondenzovaným mlékem nechte uzavřenou a dejte ji do hrnce s vodou. Nechte pomalu vařit alespoň 2 hodiny. Plechovku otevřete až po vychlazení. Jestliže jste si však koupili již zkaramelizované kondenzované mléko, můžete toto dvouhodinové vaření přeskočit.
Zkaramelizované kondenzované mléko pak dejte do mísy, přidejte kávu, vanilku a brandy a promíchejte do hladka. Nyní přilijte i smetanu a po důkladném promíchání můžete nalévat do větší láhve či do několika menších. V lednici vám tento likér vydrží minimálně 14 dní.
Vaječný koňak
Máme pro vás recept na vaječný koňak, který není zdlouhavý ani pracný. Tento tradiční vánoční nápoj je velmi oblíbenou klasikou. Servírujte jej perfektně vychlazený a před rozléváním láhev vždy důkladně protřepejte.
Na 750 ml vaječného likéru budete potřebovat tyto suroviny:
- Salko - 1 konzerva
- Vanilkový cukr - 2 ks
- Vaječný žloutek - 5 ks
- Rum tuzemský - množství dle chuti
Nejprve si vyšlehejte žloutky s vanilkovým cukrem tak, aby vám vznikla hustá pěna. Musíte ji ale opravdu dobře našlehat, což vám zabere několik minut. Nyní můžete vmíchat salko a do prázdné konzervy pak nalijte rum, který budete po částech přilévat do vaječné směsi. Pokud chcete slabší likér, nalijte tam asi jen půl plechovky. A jestli si jej chcete připravit silnější, ať má říz, přilijte větší množství rumu.
Diskuze