Ať už doma máte větší množství rajčat, které chcete nějak zpracovat, aby se nezkazila, nebo jen prostě milujete rajčatové pokrmy, pak pro vás máme to pravé rajčatové potěšení. Přinášíme vám recept na skvělou rajčatovou omáčku a pokud máte přebytek rajčat, můžete si je i zavařit.
Vynikající rajčatová omáčka, která se hodí na těstoviny či jako základ na pizzu
(cca 700 ml)
- Rajčata - 1 kg (zralá, ideálně italská vejčitá či soudkovitá)
- Česnek - 5 stroužků (neloupané)
- Extra panenský olivový olej - 2 lžíce
- Červený vinný ocet - 1 lžička
- Krupicový cukr - 1 lžička
- Mořská sůl a čerstvě mletý pepř - k dochucení
- Bazalkové listy - 40 g (čerstvé)
Nejprve si předehřejte troubu na 200 °C. Pak do každého rajčete (jeho spodní části) vyřízněte mělký křížek - asi 2 cm velký. Poté vložte rajčata do pekáče, který jste si vyložili pečícím papírem, a přidejte k nim stroužky česneku.
Nechte je péct přibližně 20 minut, dokud se nezačnou oddělovat slupky a rajčata pěkně nezměknou. Potom je chvíli nechte, aby trochu zchladla, a pak je zbavte slupek a nasekejte nahrubo. Nakonec je vložte do mísy, přidejte olej, ocet, sůl, pepř, bazalku a cukr a vše důkladně promíchejte.
Rajčata si můžete zavařit i na později
Na 1 větší sklenici budete potřebovat tyto suroviny.
- Rajčata - 4 kg (zralé, červené, pevné)
- Sůl - ½ lžičky
- Třtinový cukr - 1 lžíce
- Nové koření - 1 (vcelku)
- Celý pepř - 1
- Tymián - 1 špetka
- Bobkový list - 1 ks
- Ocet - 1 lžíce
Rajčata omyjte, zbavte nečistot a rozkrojte na polovinu. Pokud budou větší, můžete je nakrájet na několik menších částí. Pak je vložte do sklenice, nebo je rozdělte do menších sklenic, a přidejte k nim výše uvedené suroviny. Zbytek sklenice dolijte vodou a důkladně zavíčkujte. Rajčata potom nechte sterilovat minimálně 25 minut při teplotě 85 °C.
Diskuze