Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Labuť velká - nejtěžší z létajících ptáků

Mezi 16. – 17. stoletím byly labutě velké rozšířeny do mnoha zemí Evropy. V této době byly chovány hlavně v zajetí. Dnes však známe labutě jako poloochočené ptáky, kteří žijí z velké části ve volné přírodě.

Labuť s mláďaty

Labuť velká obecně

Řád: vrubozobí
Čeleď: kachnovití
Rod a druh: cygnus olor

Rozšíření a způsob života labutí velkých

Labuť velká je hojně rozšířena ve střední Evropě a na Britských ostrovech, ojediněle se ale vyskytuje i v severní Evropě, směrem na východ až po Mongolsko.

 

Jestliže si labutí pár zvolí své teritorium a začne stavět hnízdo, stane se samec vášnivým obráncem svého území. Když se přiblíží jakýkoliv vetřelec, ať už to je jiná labuť či člověk, zaujme samec opravdu hrozivý postoj. Nadzvedne křídla a naježí peří na hřbetě a s prohnutým krkem plave prudce proti útočníkovi.

 

V našich krajích si labutě velké hájí svá území, ovšem v takové Anglii nebo Dánsku žijí v koloniích.

 

Ve střední Evropě a na Britských ostrovech zůstávají labutě většinou na hnízdišti i přes zimu a spojují se do malých hejn.

Tělesné rozměry labutí

Délka: 150 cm
Rozpětí křídel: 200 cm
Hmotnost: samice zhruba 10 kg, samec 15 kg

Potrava labutí velkých

Labutě velké jsou převážně vegetariáni a přijímají potravu během celého dne. Tu získávají hlavně pod vodou, kde spásají vodní a bahenní rostliny. Příležitostně se vydávají na pevnou zem, kde spásají trávu, klásky obilí a jiné rostliny. Labutě výjimečně pozřou i malé rybky, hmyz či žáby.

 

V parcích a nepřístupných místech, např. na nábřežích ve městech bývají krmeny i návštěvníky, kteří labutím přinášejí chléb a jiné pečivo, které pak tvoří podstatnou část jejich potravy.

Labutě velké a rozmnožování

Samice snáší přibližně 5 – 8 vajec, vždy jedno během 48 hodin. Mláďata se líhnou po 36 dnech a oba rodiče o ně starostlivě pečují a brání. Mláďata sice hnízdo opouštějí poměrně brzy po vylíhnutí, ale do příchodu zimy zůstávají s rodiči. Své hnědé zbarvení ztrácejí mladé labutě okolo jednoho roku života.

Pár zajímavostí o labutích velkých

  • Opeření labutí se skládá z téměř 25 000 per.
  • Labuť velká patří mezi nejtěžší z létajících ptáků.
  • Dospělá labuť spotřebuje za jeden den skoro čtyři kila potravy.
  • Pro labutě velké je typický černý čelní hrbol na kořeni zobáku, který je obzvlášť výrazný u samců v době páření.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.7 Počet: 6 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2017 eMagazíny.CZ s.r.o.