Kysané zelí

Většina lidí ho nejčastěji zná jako přílohu k českému tradičnímu pokrmu vepřo-knedlo-zelo. Přidává se ale také do polévek, zapékaných pokrmů nebo se výtečně hodí jako základ pro zeleninové saláty. Pokud je zelí správně zkvašené, má svou osobitou kyselou chuť.

kysané zelí s bramborami

 

Jak prospívá našemu zdraví?

 

Najdete v něm obrovské množství vitamínu C a také je kysané zelí bohaté na hořčík, zinek, draslík, vápník, fosfor a železo. Kysané zelí i ostatní kvašená zelenina obsahuje prospěšné probiotické kultury. Můžeme je tedy zařadit mezi tzv. probiotika, které pomáhají vstřebávat vápník a železo, prospívají trávení bílkovin a cukrů, vyživují buňky tlustého střeva a zabraňují šíření patogenních bakterií. Působí preventivně proti nachlazení a zácpě, podporuje plodnost, krvetvorbu a detoxikaci těla.

 

Způsoby zpracování kysaného zelí

 

Můžete z něj uvařit polévku, kterou si můžete připravit v různých variantách díky střídání závařek, příloh či samotného koření. Mléčná polévka je asi tou nejoblíbenější, ale také je hodně známá polévka, která se připravuje na způsob guláše. Do těchto polévek se často přidávají uzeniny, které skvěle doplní jejich chuť.

 

Kysané zelí se také hodí do omáček. Určitě znáte segedínský guláš, který se u nás těší velké oblibě. Je to papriková omáčka se smetanou, zelím a vepřovým masem. Kysané zelí také můžete zapéct. Většinou se hodí k zapékaným masitým pokrmům, k zapečeným těstovinám, houbám či k bramborám. Přidává se také do těsta lívanečků či omelet. Bramboráky se zelím jsou také velmi dobré.

 

Jelikož jsou čím dál víc oblíbené slané koláče a záviny, bylo jen otázkou času než přijde řada na náplň z kysaného zelí. Díky své chuti je výbornou náplní a nemusíte jej předem ani dusit. Doporučuje se pouze pokrájet na menší kousky a okořenit. Můžete jím naplnit kynuté, listové či křehkého těsta. Do třeného či piškotového těsta byste tuto náplň rozhodně neměli dávat, nehodí se tam.

 

Hodí se také do salátů. Příprava je jednoduchá, neboť stačí pokrájet zelí a přidat cibuli, česnek, křen, jablka a další suroviny. Tento salát je výjimečnou vitamínovou bombou. Můžete jej servírovat i k večeři s nějakým pečivem, ale doplňte jej vejci či trochou masa.

 

Často se také připravuje jako příloha. Tady už jej musíme předem podusit. Stačí podlít vodou, ale můžete použít i vývar, pivo či víno. Měli byste ho dusit minimálně půl hodiny, pak slijte přebytečnou tekutinu a dochuťte cukrem. Pak už jen zelí zahustíte, krátce povaříte a můžete podávat k různým druhům masa, ke knedlíkům, k bramborám či k luštěninám.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.8 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies