Květnové bylinky, které se vám určitě budou hodit

Chceme-li si udržet pevné zdraví, neměly by nám doma chybět bylinky. Právě teď je ta nejvhodnější doba na sběr některých z nich. Povíme vám, které to jsou a také, co si na nich cenili naši předkové.

Heřmánek má protizánětlivý účinek. Foto:

Černý bez - lék od bezové paní

K černému bezu měli lidé odpradávna úctu. Věřili totiž, že v něm sídlí bezová paní, které se říkalo Holla či Holda. Chránila před zlem, proto před ní lidé uctivě smekali. Další z pověstí zase vypráví, že v bezu sídlili domácí bůžkové, kteří opatrovali stavení. Proto nesměl bez chybět u žádného domu. Anebo také, že pod ním sedával ďábel a dokud tam seděl, neškodil…

Bezu tak byla přisuzována čarovná moc a věřilo se, že přitahuje zlo a nemoci, které pak odvádí od lidí.

Černý bez by neměl chybět v žádné domácnosti. Léčivé jsou všechny části bylinky, nejvíce se však sbírá květ, a to právě na přelomu května a června, kdy kvete. Květ je výborným lékem na kašel, nachlazení a vůbec uvolnění dýchacích cest. Očišťuje organismus od škodlivých látek, je tedy dobrý na potíže s močovými cestami, ledviny či revma. Rovněž dobře působí na zažívací potíže a pružnost cév. V kosmetice se nálev z květu používá k čištění citlivé pokožky.

Květenství bezu se stříhá s co nejkratší stopkou hned po rozkvětu. Nejlepší čas pro sběr je poledne za teplých slunných dnů.

Čaj se připraví zalitím dvou lžiček bezu šálkem horké vody. Louhuje se 5 minut.

Heřmánek pravý – nechybí v nápoji lásky

Další staletí vyzdvihovanou bylinkou, která kvete v tomto období, je heřmánek. Už staří Římané a Řekové ho používali proti horečce. Pro Germány byl dokonce posvátný. Heřmánek je prý také hojně využívanou rostlinou pro nápoje lásky.

Známý je především pro svůj protizánětlivý účinek. Používá se jak při zánětlivých onemocněních zažívacího traktu a dýchacích cest, tak i u onemocnění kůže. Dobře se po něm hojí odřeniny či spáleniny. Mimo to také uklidňuje podrážděný žaludek. Koupel v heřmánku se doporučuje proti hemeroidům.

Rozkvetlý heřmánek sbíráme především v červnu a v červenci v poledne za teplých dnů. Čaj se připraví zalitím 1 lžíce heřmánku šálkem vroucí vody. Louhuje se asi 10 minut, poté se scedí. Pijí se 3-4 šálky denně.

 

Smetanka lékařská - záchrana při žlučníkových potížích

pampeliška

Počet „padáčků“, které zbyly na odkvetlé pampelišce po fouknutí, ukazoval, kolik dětí dívka bude mít nebo za kolik let se vdá. I to je jeden z významů pampelišky, kterými se děti baví při hrách.

Co se týče léčebných účinků, je pampeliška velkým pomocníkem při potížích se žlučníkem. Čaj z pampelišky rovněž zvyšuje aktivitu jater a ledvin. Zábaly z kořene pampelišek se zase doporučují při revmatických bolestech.

Čaj připravíme tak, že zalijeme 2 lžičky čerstvých pampelišek horkou vodou a louhujeme 5-6 minut. Doba louhování se však nesmí překračovat, jinak by čaj nepříjemně zhořknul. Z mladých pampeliškových listů se také připravuje velmi chutný a vitamíny nabitý salát.

Divizna velkokvětá - pomocník při kašli

Divizně byla v minulosti přisuzována ochranná moc před nemocemi a blesky. Posvěcená kytice se kvůli tomu zavěšovala v domech nebo stájích.

Čaj z květů divizny se doporučuje při kašli, nachlazení i při průjmu. Stejně jako heřmánek pomáhá diviznová koupel při hemeroidech či svědivé pokožce.

Divizna se sbírá nejlépe kolem jedenácté hodiny dopoledne. Avšak jen za teplých dnů, květy musejí být suché, jinak při sušení ztmavnou. Výhodou je, že jsou rychle usušené a dají se tedy brzy použít. Například na čaj, který se připraví přelitím dvou lžiček květů jedním šálkem vroucí vody. Louhuje se asi deset minut, poté se scedí. Čaj se pije několikrát denně.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies