Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Květák v kuchyni

Lidově se mu říká karfiol a řadíme ho do nejjemnější košťálové zeleniny. Bílou a zdužnatělou růžici obklopují zelené listy. Ty dužinu chrání nejen před sluncem, ale i před škůdci. Květák můžete konzumovat i v syrovém stavu, ale lze ho i vařit, gratinovat, dusit, zapékat či smažit. Dnes si připravíme květákové lívance a kari.

Květák v kuchyni

 

Květákové lívance se smetanovým nebo kokosovo-česnekovým dipem (4 porce)

 

  • Květák - 1 ks (menší)
  • Vejce - 2 ks
  • Polohrubá mouka - 200 g
  • Mléko - 250 ml
  • Muškátový oříšek - špetka
  • Prášek do pečiva - ½ balení
  • Sůl a olej - na smažení

 

Na smetanový dip budete potřebovat tyto suroviny:

 

  • Zakysaná smetana - 1 kelímek (200 g)
  • Majonéza - 100 g
  • Petrželka - 1 velká hrst (nasekaná)
  • Hrubozrnná hořčice - 1 lžíce
  • Mléko - 50 ml
  • Sůl, mletý pepř - na dochucení

 

Na kokosovo-česnekový dip si připravte tyto ingredience:

 

  • Majonéza - 2 lžíce
  • Kokosové mléko - 5 lžic
  • Citronová šťáva - 1 lžička
  • Česnek - 1 stroužek
  • Sůl, pepř, kopr - na dochucení

 

Květák nejprve rozeberte na jednotlivé růžičky a ty pak dejte vařit do osolené vody. Vařte je asi 7 minut, dokud nezměknou. Pak květák sceďte a rozšťouchejte jej na kaši. Připravte si větší misku, do které dáte vejce, mouku, prášek do pečiva, špetku soli, mléko a špetku muškátového oříšku.

 

Vše důkladně promíchejte spolu s květákovou kaší. Pak si na pánvi předehřejte olej a začněte smažit malé lívance. Než se vám osmaží, můžete si připravit smetanový nebo kokosovo-česnekový dip. Záleží na vás, jestli si množství jednotlivých ingrediencí upravíte dle své chuti.

 

 

Květákové kari (4 porce)

 

  • Květák - 1 ks (středně velký, rozdělte jej na růžičky)
  • Hrášek - 200 g (může být čerstvý i mražený)
  • Kokosové mléko - 1 plechovka
  • Cibule - 1 ks (větší)
  • Zázvor - 2-3 cm (oloupejte a nakrájejte na kostky)
  • Česnek - 3 stroužky (nakrájejte na tenké plátky)
  • Červená kari pasta - 1 lžíce
  • Limetové listy - 4 ks
  • Limetková šťáva - z ½ ks
  • Olej - 2 lžíce
  • Pražená sezamová semínka
  • Sůl - špetka

 

Na oleji si osmažte cibuli nakrájenou na tenké měsíčky. Pak k ní přidejte kostičky zázvoru a česnekové plátky. Všechno promíchejte a nechte dál smažit, ale už jen krátce, abyste nepřipálili česnek. Poté vhoďte do pánve i květákové růžičky a přidejte sůl a kari pastu. Smažte tak dlouho, dokud se kari pasta zcela nerozpustí.

 

Pak přilijte kokosové mléko a přidejte i limetové listy. Opět promíchejte a nechte vařit, aby květák změkl. Stačí už jen dochutit limetkovou šťávou a přidat hrášek, který se stejně nesmí dlouho vařit, protože chceme, aby se příliš nerozvařil a zůstal krásně křupavý. Nakonec ještě dochuťte solí, ozdobte sezamovými semínky a můžete podávat - ideálně s rýží.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2017 eMagazíny.CZ s.r.o.