Květákové lívance se smetanovým nebo kokosovo-česnekovým dipem (4 porce)
- Květák - 1 ks (menší)
- Vejce - 2 ks
- Polohrubá mouka - 200 g
- Mléko - 250 ml
- Muškátový oříšek - špetka
- Prášek do pečiva - ½ balení
- Sůl a olej - na smažení
Na smetanový dip budete potřebovat tyto suroviny:
- Zakysaná smetana - 1 kelímek (200 g)
- Majonéza - 100 g
- Petrželka - 1 velká hrst (nasekaná)
- Hrubozrnná hořčice - 1 lžíce
- Mléko - 50 ml
- Sůl, mletý pepř - na dochucení
Na kokosovo-česnekový dip si připravte tyto ingredience:
- Majonéza - 2 lžíce
- Kokosové mléko - 5 lžic
- Citronová šťáva - 1 lžička
- Česnek - 1 stroužek
- Sůl, pepř, kopr - na dochucení
Květák nejprve rozeberte na jednotlivé růžičky a ty pak dejte vařit do osolené vody. Vařte je asi 7 minut, dokud nezměknou. Pak květák sceďte a rozšťouchejte jej na kaši. Připravte si větší misku, do které dáte vejce, mouku, prášek do pečiva, špetku soli, mléko a špetku muškátového oříšku.
Vše důkladně promíchejte spolu s květákovou kaší. Pak si na pánvi předehřejte olej a začněte smažit malé lívance. Než se vám osmaží, můžete si připravit smetanový nebo kokosovo-česnekový dip. Záleží na vás, jestli si množství jednotlivých ingrediencí upravíte dle své chuti.
Květákové kari (4 porce)
- Květák - 1 ks (středně velký, rozdělte jej na růžičky)
- Hrášek - 200 g (může být čerstvý i mražený)
- Kokosové mléko - 1 plechovka
- Cibule - 1 ks (větší)
- Zázvor - 2-3 cm (oloupejte a nakrájejte na kostky)
- Česnek - 3 stroužky (nakrájejte na tenké plátky)
- Červená kari pasta - 1 lžíce
- Limetové listy - 4 ks
- Limetková šťáva - z ½ ks
- Olej - 2 lžíce
- Pražená sezamová semínka
- Sůl - špetka
Na oleji si osmažte cibuli nakrájenou na tenké měsíčky. Pak k ní přidejte kostičky zázvoru a česnekové plátky. Všechno promíchejte a nechte dál smažit, ale už jen krátce, abyste nepřipálili česnek. Poté vhoďte do pánve i květákové růžičky a přidejte sůl a kari pastu. Smažte tak dlouho, dokud se kari pasta zcela nerozpustí.
Pak přilijte kokosové mléko a přidejte i limetové listy. Opět promíchejte a nechte vařit, aby květák změkl. Stačí už jen dochutit limetkovou šťávou a přidat hrášek, který se stejně nesmí dlouho vařit, protože chceme, aby se příliš nerozvařil a zůstal krásně křupavý. Nakonec ještě dochuťte solí, ozdobte sezamovými semínky a můžete podávat - ideálně s rýží.
Diskuze