Květák a jeho zavařování

I přes vysoký obsah vody se v květáku nachází velké množství důležitých biolátek. Tato zelenina obsahuje téměř všechny důležité vitamíny, převážně je v květáku zastoupen vitamin C.

Dítě držící květák

Květák a jeho zavařování

Květák pochází ze Středního Východu, kde se tato rostlina pěstovala již v období před naším letopočtem. I přes vysoký obsah vody se v květáku nachází velké množství důležitých biolátek. Květák obsahuje téměř všechny důležité vitaminy, převážně je v květáku zastoupen vitamín C.

Zavařování květáku

Co budeme potřebovat

1 květák, 750 mililitrů vody, 250 mililitrů octa, 30 gramů soli, 70 gramů pískového cukru.

 

Postup přípravy

Květák zbavíme listů a rozebereme jej na malé růžičky. Růžičky květáku můžeme také krátce povařit v osolené vodě, aby byly měkčí. Před vkládáním do sklenic je necháme důkladně odkapat (aby voda nezředila lák). Růžičky pak naskládáme do zavařovacích sklenic, zalijeme nálevem, který jsme si připravili z vody, octa, cukru a soli. Sklenice zavíčkujeme, utěsníme a necháme sterilovat 20 minut při teplotě 80°C.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.9 Počet: 15 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies