Květák a jeho zavařování
Květák pochází ze Středního Východu, kde se tato rostlina pěstovala již v období před naším letopočtem. I přes vysoký obsah vody se v květáku nachází velké množství důležitých biolátek. Květák obsahuje téměř všechny důležité vitaminy, převážně je v květáku zastoupen vitamín C.
Zavařování květáku
Co budeme potřebovat
1 květák, 750 mililitrů vody, 250 mililitrů octa, 30 gramů soli, 70 gramů pískového cukru.
Postup přípravy
Květák zbavíme listů a rozebereme jej na malé růžičky. Růžičky květáku můžeme také krátce povařit v osolené vodě, aby byly měkčí. Před vkládáním do sklenic je necháme důkladně odkapat (aby voda nezředila lák). Růžičky pak naskládáme do zavařovacích sklenic, zalijeme nálevem, který jsme si připravili z vody, octa, cukru a soli. Sklenice zavíčkujeme, utěsníme a necháme sterilovat 20 minut při teplotě 80°C.
Diskuze