Recept na flambované kuře na grapefruitech (pro 4 osoby)
1 větší kuře, 1 lžíce hladké mouky, 50 g slunečnicového oleje, 1 lžíce koňaku, drůbeží vývar, 1 dl cherry likéru, šťáva z 1 grapefruitu, 1 celý grapefruit, sůl, mletý pepř, kysaná smetana, petrželová nať
Jak budeme postupovat
Omyté, očištěné kuře nakrájíme na menší kousky. Ty osolíme a lehce opepříme. Dále je poprášíme moukou a na pánvi, ve které jsme rozehřáli olej je opečeme ze všech stran. Opečené kuřecí kousky ještě v pánvi polijeme koňakem, zapálíme a chvíli flambujeme. Potom podlijeme trochou masového vývaru a pod pokličkou dusíme ve vyhřáté troubě do měkka.
Měkké maso přeložíme na vyhřátý talíř a do šťávy přidáme scherry a grepfruitovou šťávu. Krátce povaříme, podle chuti osolíme a opepříme. Nakonec přidáme dobře oloupaný a na malé kousky nakrájený grepfruit. Ještě chvilku prohřejeme a servírujeme. Na talíři dozdobíme petrželovou natí a lžící kysané smetany. Jako přílohu podáváme různě upravenou rýži, různě smažené brambory, doplníme upravenou zeleninou.
Recept na španělské kuře (pro 4 osoby)
1 kuře, 4 stroužky česneku, sůl, 2 lžíce petrželové natě, 1 dl pomerančové šťávy, 2 lžíce hladké mouky, 40 g slunečnicového oleje, 2 dl dezertního červeného vína, 30 g rozinek, 30 g mandlí, 30 g zelených naložených oliv
Jak budeme postupovat
Kuře očistíme, omyjeme, vysušíme a nakrájíme na porce. Česnek oloupeme, utřeme se solí, přisypeme k němu drobně nakrájenou petrželovou nať a pomerančovou šťávu. Promícháme a směsí potřeme kuřecí díly. Dáme do misky, kterou přiklopíme talířem a dáme odležet asi na 2 hodiny do chladna. Marinované kuře osušíme, posypeme hladkou moukou a ze všech stran opečeme na rozpáleném slunečnicovém oleji. Přilijeme červené víno a pod poklicí dusíme.
Když je kuře poloměkké, tak přidáme rozinky, které jsme v cedníku propláchli vodou. Dále přidáme spařené, oloupané a jemně nakrájené plátky mandlí a nakrájené plátky oliv. Osolíme a opepříme podle chuti. Pokud je potřeba, tak ještě podlijeme vínem a dodusíme. Porce kuřete na talíři dozdobíme petrželovou natí. Kuře podáváme s rýží, s opečenými brambory nebo jen s pečivem a porcí upravené zeleniny.
Diskuze