Kupujeme vánoční stromeček

Jaký vánoční stromeček bude letos zdobit Váš domov? Stromek řezaný a nebo v květináči? A nebo je pro Vás nejvhodnější volbou stromeček umělý? Poradíme Vám, jak koupit ideální vánoční stromeček a také jak o něj správně pěstovat.

Větev jehličnatého stromu

Řezaný vánoční stromeček

Řezaný vánoční stromeček si můžeme koupit buď přímo z plantáže, před nákupním centrem a nebo na vánočních trzích. Také se můžeme vydat do zahradnického centra - v některých si lze stromek vybrat s předstihem a nechat jej uskladnit až do Vánoc. Řezané stromečky jsou vhodné, pokud bydlíte v panelákových bytech a nemáte dostatek místa na jeho pozdější uskladnění. Oblíbené jsou i pro svou nezaměnitelnou vůni, kterou nelze ničím nahradit. Jejich nevýhodou je, že brzy opadávají a všude po bytě je pak plno jehličí.

Kupujeme živý vánoční stromeček - jak na to?

  • Stromeček si před koupí dobře prohlédneme, zda-li nemá seschlé a nebo nažloutlé jehličí.
  • Také si všímáme toho, zda při mírném otřesu z něj nepadá jehličí a nebo příliš neroní pryskyřici.
  • Nikdy nekupujeme již zabalený stromeček, který jsme si nemohli předem prohlédnout (nelze zjistit jak je stromek rostlý a ani se nedá dobře poznat, zda je čerstvý).
  • Zkontrolujeme také, zda větve nejsou nějak deformovány dopravou nebo skladováním.
  • Nejvhodnější je stromek se souměrným tvarem a pravidelným umístěním větví. Nejžádanější jsou stromky s výškou mezi 1,5 až 2 metry.
  • Zda-li dáte přednost tradičnímu smrčku, klasické borovici nebo si raději připlatíte za jedli, je čistě na Vás.

Předvánoční úprava a skladování vánočního stromečku

Doma stromek vybalíme ze sítě, aby se mu neponičily větve. Kmen seřízneme zhruba o dva centimetry a vložíme do nádoby s vodou (vodu můžeme nahradit vlhkým pískem, keramzitem a nebo aranžovací hmotou). Jehličí je dobré pravidelně rosit rozprašovačem.

Vánoční stromeček v květináči

Vánoční stromeček v květináči se pomalu, ale jistě stává velkým trendem Vánoc. Jeho výhodou je, že si jej po Vánocích můžeme vysadit na svojí zahrádku. Pokud jej chcete vysadit po Vánocích na zahrádku, dejte si pozor již při jeho koupi - prodávají se dva typy stromků v květináči. Jedny se hodí k dalšímu pěstování a druhé ne (nejlevnější stromky obvykle bývají rychle rostoucí lesní dřeviny, které se na další pěstování nehodí). Jak tedy poznáme stromeček, který je vhodný pro další pěstování? Jednoduše... Stačí stromeček nadzvednout za kmen a pokud se květináč i s kořenovým balem na stromku udrží, je vhodný pro další pěstování.

Nejčastěji se pro tento účel pěstuje borovice, smrk, jedle a cypřišek. Stromky bývají obvykle vysoké od 50 do 100 centimetrů a jejich ceny začínají zhruba na 450 korunách. Při jejich výběru platí stejná pravidla, jak při koupi řezaného vánočního stromku.

Aklimatizace vánočního stromečku v květináči

Stromeček je potřeba na Vánoce připravit, a to nejen tím, že jej ozdobíme. Rychlý přechod do vytopených prostor panelákového bytu by mohl znamenat pro stromeček velký šok. Přechod by měl být postupný, což znamená umístění stromku nejprve do chladnějších a světlejších prostor (např. chodba, garáž, zimní zahrada), kde se teplota pohybuje okolo 0 - 10°C. Zde by měl vánoční stromeček setrvat zhruba tři až čtyři dny. Pak jej můžeme s jistotou přemístit do bytu, a nemusíte se bát, že nám vánoční stromeček opadne. Přesto by měl v teplé místnosti zůstat co nejkratší dobu - nejlépe tři dny, maximálně týden. Do interiéru dáme stromek ideálně až na Štědrý den, kde by měl stát co nejdále od topení. Také jej pravidelně zaléváme, případně rozprašovačem rosíme větve.

Přesun na mráz provádíme zase pomalu. Stromeček umístíme do světlé a chladné místnosti, kde se teplota pohybuje mezi 0 až 10°C. Zde by měl setrvat minimálně týden, poté jej můžeme odnést na balkón a nebo zahradu. Pokud není půda zmrzlá, můžeme jej zasadit. V opačném případě jej vysazujeme na stanoviště v březnu a nebo dubnu.

Umělý vánoční stromeček

Třetí variantou je umělý vánoční stromeček. Hlavní výhodou je, že neopadává a tím pádem nemusíme uklízet žádné jehličí z koberce. Další výhodou umělého vánočního stromečku je jeho snadná skladovatelnost a dlouhá doba použitelnosti. Kdykoliv jej po Vánocích můžeme schovat a příští Vánoce jej znovu použít. Nevýhodou většiny umělých vánočních stromečků je jejich nepřirozený vzhled. Další nevýhodou je, že umělé vánoční stromečky nevoní. Vůně živého vánočního stromečku navodí příjemnou atmosféru vánočních svátků.

Dbát bychom měli i na výběr místa, kde jej po Vánocích budeme skladovat - pokud umělý stromek necháme v igelitu na místě, kam dopadá světlo, nebo dokonce přímé slunce, jeho sytá zelená barva vybledne.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies