Kůň - nejušlechtilejší zvíře

Kůň je považován za nositele požehnání, symbol štěstí i ušlechtilosti. Angličané říkají, že není nic krásnějšího, než vidět svět z výšky koňského sedla. Se svým koněm můžete vyhrát dostihy, nebo jen relaxovat v jeho sedle a oddávat se tiché meditaci...

Kůň

Kůň v dějinách a pověrách z dávných dob

Kůň - nejušlechtilejší zvíře na světě

Kůň je považován za nejušlechtilejší zvíře na světě. Disponuje silou, vytrvalostí i rychlostí. Dovede pracovat, závodit i bavit se. Koně vynikají svou dobromyslností a velkorysostí. Ale pozor! Jakmile se k nim někdo začne chovat krutě a povýšeně - jednoduše se postaví na zadní a shodí ho ze sedla.

Věštění budoucnosti pomocí koňských znamení

Prvními chovateli koní byli obyvatelé žijící v místech dnešního Ruska a severovýchodní Asie. Naučné knihy uvádějí, že divoký kůň byl domestikován asi před 5 000 lety. Během několika století se chov koní dostal do Evropy, kde čtyřnožec sloužil zejména jako nenáročný dopravní prostředek a výkonný pracovní nástroj při práci na poli. Oblíbení byli zejména bílí hřebci, kteří vozili v kočárech představitele šlechty a duchovní. Potkat bílého koně znamenalo mít po celý den štěstí. Kůň však dokáže svému pánovi také předpověďět jeho blízký konec, když najednou posmutní a začne se chovat velmi podivně. Germánům sloužil jako nejdůležitější věštecké zvíře. Někteří lidé ještě dnes dokážou pomocí koňských znamení věstit budoucnost. Kůň je velmi citlivé zvíře a pokud se v něm jeho majitel vyzná, dokáže v něm číst jako v knize.

Kůň vás dokáže varovat před nebezpečím

Kůň svého majitele dokáže varovat před nebezpečím či změnou počasí a dovede rozpoznat nepřítele. Používá k tomu skvěle vyvinuté slechy, které jsou málokdy v klidu. Boltci dovede zachytit široké spektrum zvuků dokonce i v nejhlubším spánku. Z pohybu uší lze vyčíst náladu koně. Když nejsou našpicované, ale stažené dolů, je to téměř vždy špatné znamení.

Naučte se od svého koně relaxovat

Kůň se dokáže skvěle uvolnit, a to i ve stoje. Je skvělým příkladem - jak by měl člověk relaxovat, když zrovna nepoužívá určitou svalovou skupinu, může ji uvolnit, což se bohužel většinou neděje. Občas bychom se mohli těmito zvířaty nechat inspirovat. Kůň se dokáže úžasně uvolnit i před spaním. Spí v noci jen tři až čtyři hodiny, a to ve stoje. Přesto mu to stačí. Někteří psychologové radí, že bychom před spaním měli postupovat stejně. Uvolnit všechny svaly, svou mysl a budeme čilí i po krátké době odpočinku, tak jako naši čtyřnozí kamarádi. Když si se svým koněm občas vyjedeme na projížďku, poznáme i jiné krásy světa než supermarket a hospodu naproti našemu domku. Jet na koni znamená sladit se duševně se zvířetem, které nám poskytuje přesun z místa na místo, ale dává nám i část své bioenergie.

Léčba v koňském sedle

Koníčci jsou využívání často v oblasti psychoterapie. Jízda na koni je vhodná totiž i pro lidi s vadami páteře a pro lidi s mentálním i tělesným postižením. Zvládnete-li sedět v sedle a ovládat koně, poradíte si i s problémy v životě. Jistě mi dáte za pravdu, že člověk občas musí svému okolí přitáhnout uzdu, přidat do cvalu, nebo naopak dokonale zbrzdit. 

Kůň jako vzácný dárek

V Orientu byl kůň ceněn jako vzácný klenot a v některých rodinách tomu tak je dodnes. Arabové dokonce věnovali tématice koňů řadu lexikálních děl, ve kterých popisují jednotlivé rasy a rodokmeny slavných koňských chovů.
Významné postavení si kůň získal také ve světě bohů. V řecké mytologii žil kůň na Olympu společně s nimi. Řecký bůh slunce Hélios jezdil po nebesích s koňským čtyřspřežím.
Skalní a jeskynní malby dokazují skutečnost, že kůň je v představách tehdejších lidí spojován se sluncem. Ve védské mytologii bílý kůň řídí slunce a vytváří tak ranní červánky. V Čechách je spojován s příchodem sněhu (přišel k nám bílý kůň - zalehl nám celý dvůr). Mnohá města ho mají ve znaku jako symbol odvahy a síly.
Podle germánského mravu se přibíjely na štíty obydlí koňské lebky na ochranu proti zlým duchům.Dodnes můžeme vidět na statcích i v některých starých chalupách nad vraty do chléva nebo na zdech koňské podkovy. Podkova měla chránit koně před zraněním a proto měla také přinášet ochranu svému majiteli. Někteří lidé v podkovách hledají jakousi svatozář, nebo symbol štěstí, který jim přinese přízeň Luny. A tak si ji někteří ve formě malého zlatého přívěšku věší dodnes také na krk.

Kůň vám dodá energii a naučí vás vidět svět jinak

Kůň byl v dávných dobách považován také za dárek z lásky. Představoval smyslnost, plodnost a vyzařoval hodně pozitivní energie, což činí dodnes. Možná, že právě velmi plodná panovnice Marie Terezie, která se svým manželem trávila svůj volný čas v koňském sedle, měla hodně dětí díky dostatečné blízkosti a energii svých milovaných koňů. Gynekologové totiž tvrdí, že jízda na koni vám uvolní zatuhlé svaly v oblasti páteře i pohlavních orgánů. Máte-li problémy s nedostatkem energie - zkuste se přihlásit do kursů jízdy na koni, která vás zbaví všech všedních starostí, protože vidět svět z výšky koňského sedla stojí doopravdy za to.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies