Křídlová či posuvná pojezdová brána - jakou si zvolit?

Brána dotváří celkový dojem k vašemu domu. Měla by splňovat praktické účely, měla by umět zdůraznit sjezd a také se nám musí líbit. Ale jaký způsob otevírání vám bude nejvíce vyhovovat? Chcete automatický pohon nebo si ji chcete otevírat ručně? 

Moderní garážová vrata

 

Ať už si pořizujete bránu poprvé v životě, nebo ji jen vyměňujete, protože ta původní brána vám již nevyhovuje či byla poškozena, stále je důležité zjistit si co nejvíce informací pro efektivní a správné rozhodnutí. Dejte tomu čas. Nekupujte hned tu první, kterou uvidíte, ale nejprve se snažte načerpat inspiraci, ať později nelitujete.

 

Zásadní faktor, který výrazně ovlivní vaše rozhodnutí, by měl být terén pozemku a potenciální využití prostoru. Pokud máte rovný terén, ale větší prostor do stran, měli byste spíše zvolit bránu pojezdovou. V opačném případě se doporučuje vybrat si křídlovou bránu, ale pozor, aby křídla této brány nebyla delší než 3 metry. Samozřejmě si je můžete nechat zhotovit i delší, ale mějte na paměti, že s délkou se vám zvýší náklady na materiál.

 

U křídlových branek je snadnější příprava i stavba, a pořídíte si ji za mnohem nižší cenu než je tomu u pojezdové brány. Máte tady také možnost zvolit si jestli chcete připojit automatický pohon. Pokud pohon na elektřinu nechcete, je to jen na vás. Mezi nevýhody se řadí nemožné zaparkování ihned za branou, musíte si bránu pravidelně udržovat vhodnou péčí, brána má omezenější otevírací schopnosti (otevře se jen určitého úhlu) a kromě vyšší hmotnosti a delších rozměrů zde figuruje fakt, že zavřením obou křídel se brána zavírá nadoraz. Takže rozměry musejí být opravdu přesné.

 

V případě posuvné pojezdové brány musíte počítat s tím, že je v jednom kuse. Nejvíce místa bude zabírat samozřejmě na boční straně vjezdu. Podle délky brány se dělí na samonosnou a na takovou, která se pohybuje po kolejnici. Kolejnice může být po celé délce vjezdu i podél oplocení, kam bude zajíždět, nebo jen kolem oplocení. Oproti křídlovým brankám můžete u tohoto modelu parkovat hned za bránou, budou jistě větší rozměry (především v případě samonosných), ale pohon brány vyžaduje důkladnější údržbu, musíte pamatovat na to, že boční prostor bude stejně dlouhý či dokonce větší než velikost brány a celková stavební příprava je komplikovanější.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies