Křen - co dělat, aby křen dlouho vydržel?
Křen obsahuje hořčičné silice, glukosinoláty, vitamín C a těkavé látky se silnými antibiotickými účinky. Rozemletý se používá jako přísada k pokrmům v čerstvém nebo konzervovaném stavu. Obsahuje také fytoncidy, které zastavují nebo omezují růst některých choroboplodných zárodků. Vnitřně je křen doporučován jako močopudný prostředek při vodnatelnosti.
Křen - sterilování křenu
Co budeme potřebovat
300 gramů křenu (nasekaného nadrobno), 200 mililitrů převařené vody, 100 mililitrů oleje, 1 lžíce 8% octa, 1 lžíce cukru, 1 lžíce soli.
Postup přípravy
Křen, vodu, olej, ocet, cukr a sůl rozmixujeme. Tuto směs dáme do menších skleniček a dáme do lednice. Bez sterilování vydrží křen v lednici více než 1 rok.
Diskuze