Křeček jako domácí mazlíček

Křeček bývá jedním z prvních domácích mazlíčků, přesto byste neměli zapomínat, že je to živý tvor a ne hračka pro děti. Nejčastěji u nás můžete vidět křečka zlatého, džungarského nebo Roborowského. Délka života bývá většinou 2 až 3 roky.

křeček

Křečka zakoupíte u chovatele nebo ve zverimexu. Samečci bývají vyrovnanější než samičky. Pokud si domů přinesete mládě, rozhodně se mu snažte co nejvíce věnovat, zvykne si na vás a lépe se nechá ochočit. Jsou to především noční tvorové, nemají rádi násilné buzení a nešetrné zacházení.

Jednoho nebo více?

Jestliže přemýšlíte zda koupit křečkovi kamaráda, zvolte křečíky, jsou o něco společenštější, než křečci zlatí. Pokud si pořídíte jednoho křečka, nebudete muset řešit potomstvo a rozbroje mezi křečky. Nezapomeňte, že se velmi rychle množí a březost samičky trvá pouze okolo dvou týdnů. Vetšinou se rodí 5 až 10 mláďat, která pak samička 3 týdny kojí.

Jak zařídit křečkův pelíšek?

Můžete zvolit terárium, klec nebo plastový box. Dbejte pouze na to, aby vám křeček neměl kudy uniknout. Jsou to zdatní šplhouni a nedělá jim problém protáhnout se sebemenší škvírkou. Jako podestýlka se hodí neprašné hobliny nebo dřevěné kolíky. Do klece rozhodně umístěte domeček, ve kterém si váš mazlíček udělá hnízdečko. Do domečku dejte stavební materiál jako je například seno nebo dřevitá vlna. Miska s potravou a napáječka je samozřejmostí. Křečci také ocení různé prolézačky, úkryty nebo kolotoč. Na kolotoč si dejte pozor, někteří se na něm stávají psychicky závislý a mohou se uběhat do vyčerpání. Do obydlí můžete umístit i speciální toaletu pro křečky, křeček se tam naučí vykonávat pravidelnou potřebu močení a vy nebudete muset tak často měnit podestýlku v celé kleci, ale vyměníte pouze podestýlku z wc.

Čím krmit?

Ve zverimexu koupíte kompletní směsi krmiva pro hlodavce. Obohatit potravu můžete o ovoce, zeleninu, trávu nebo seno. Výjimečně můžete křečkovi nabídnout moučného červa, kousek vejce nebo nekořeněné maso. Křečci uchovávají potravu v lícních torbech, kde se jim může vejít potrava až o polovině jejich tělesné hmotnosti.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.2 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies