Krásné jarní cibuloviny

Zkrášlete si svou zahrádku jarními cibulovinami, které potěší svým křehkým půvabem nejen váš zrak, ale také čich svou omamnou vůní. Pěstovat je zvládne i úplný začátečník, není tedy důvod, proč si je do své zahrádky nevysadit.

Ocúnovec jarní

Minitulipány a mininarcisy

Jaká by to byla zahrádka, kdyby se na ní s příchodem jara neobjevil alespoň jeden rozkvetlý narcis a nebo tulipán. V poslední době jsou velmi oblíbené tulipány miniaturního vzrůstu, jako jsou například bíle zbarvený tulipán Fosterův (Tulipa fosteriana ‘Purissima’), žlutý tulipán Batalinův (Tulipa batalinii ‘Bright Gem’) a nebo pozdní tulipán (Tulipa tarda) s hvězdovitě rozevřenými květy žlutobílého zbarvení. Výše uvedené druhy dorůstají do výšky pouhých 10 až 15 centimetrů. Je proto vhodné vysadit je blízko k blízkosti domu, abyste se mohli kochat pohledem na ně.

Ze skupiny miniaturních narcisů je velmi oblíbený například narcis bramboříkovitý ‘February Gold’, který se ve své kráse objevuje na zahrádkách od konce února a setrvává tak po celý březen.

Čím více šafránu, tím lépe

Vysaďte si na své zahrádce jarní šafrán (Crocus vernus) s květy zbarvenými do bílé, žluté, sytě fialové nebo fialovobílé barvy. V záhoncích poblíž domu se bude také vyjímat šafrán tmavokvětý (Crocus tommasinianus) nebo šafrán Sieberův (Crocus sieberi), se svými světlými až tmavěfialovými květy. Dopřejete-li šafránům správnou péči, odmění se vám za to bohatým květenstvím a růstem v menších skupinkách nebo rovnou velkých kobercích.

Podlehněte kouzlu ocúnovců

Velmi zajímavou cibulovinou do vaší zahrádky zajisté bude i ocúnovec jarní (Bulbocodium vernum), který se může pochlubit nejen nízkým vzrůstem (10 až 15 centimetrů), ale také svými „rozpadajícími“ se květy růžovofialového zbarvení. Lze jej pěstovat ve skalkách, záhonech i jen tak volně v trávníku, podobně jako například krokusy. Stačí jednoduše zasadit pár cibulek ocúnovců do země a zbytek nechat na přírodě.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies