Krása Brassie

O které pokojové rostlině tu bude dnes řeč? Jde o překrásnou orchidej. Tahle „tygřice“ dostala jméno po anglickém botanikovi a cestovateli Williamu Brassovi, který rod Brassia objevil v Latinské Americe.

Pavoučí orchidej

Pavoučí orchideje

I takto se těmto kráskám říká. Rod zahrnuje asi třicet až padesát druhů. První krasavice se objevily až ke konci 19. století. Proč se mezi sebou kříží? Kvůli ovlivnění barvy a velikosti květu a také za účelem dosažení malých kompaktních rostlin, které budou ideální pro pěstování v bytě. Podle odborníků je tato pokojovka vhodná pro pokročilé pěstitele.

Brassie

Orchidej je výjimečná svou krásou a hlavně velikostí svých květů. Jeden květ může klidně mít i dvanáct centimetrů. Hvězdicovité květy můžeme obdivovat především na jaře a na podzim, kdy orchidej obvykle kvete. Květy mají žlutou nebo zelenou barvu. Že kvete, určitě zaregistrujete i svým čichem, květy totiž poměrně intenzivně kořenitě voní. Jsou uspořádány v převislých nebo vzpřímených hroznech, někdy může mít i dvanáct květů. Je veliká škoda, že kvetoucí krása moc dlouho nevydrží. Květy nás budou těšit maximálně dva až tři týdny. Po odkvětu je dobré pahýly odstranit. Co se týče listů, Brassie tvoří větší zploštělé pahlízy s jedním nebo dvěma listy, které jsou dlouhé deset až šedesát centimetrů.

Už ji máte doma?

Pokud si jí hýčkáte v obýváku, možná vám budou informace o jejím pěstování užotečné. Aby krásně kvetla, potřebuje slunné stanoviště po celý rok. V létě na jižní straně ovšem bude potřeba trocha zastínění. Co se týče teploty, ideální jsou poloteplé skleníky s dostatečným větráním. V zimě pak potřebuje klid s teplotou okolo 15 ˚C.

Voda, vlhkost, hnojení

V období růstu zalívejte orchidej vydatně, ale mezi jednotlivými zálivkami by měl substrát pokaždé vyschnout. Po vyzrání hlíz zálivku snižte a zalévejte jen mírně, dokud rostlina nezačne nasazovat květ. Květinu můžete také rosit, ale bude to stačit jen za horkých letních dnů. Jak to je s hnojením? Jako každá rostlina i orchidej potřebuje pohnojit. V době vegetace přidejte hnojivo k zálivce jednou za čtrnáct dní.

Brassie přesazujte pokud možno každý rok nebo alespoň každý druhý rok a to vždy z jara. Nikdy ji nepřesazujte v období květu. V létě ji klidně můžete přestěhovat ven, pobyt venku orchideji svědčí.

Co Brassi hrozí? Můžete způsobit hnilobu hlíz v případě, že to se zálivkou budete přehánět. Naopak při nedostatečné vlhkosti rostlinu napadají svilušky a červci.

Převislé Brassie nádherně vyniknou v závěsných nádobách.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies